Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Újraszámolják a floridai szavazatokat

2000.11.07. 14:10
Az amerikai történelem legszorosabb elnökválasztását eldöntő Florida államban az első számlálás szerint George Bush nyert - mindössze 1785 szavazattal. Országos szinten annyira kiegyenlített az állás, hogy ennek az államnak a hovatartozása dönt az elnök kilétéről. Az állam törvényei szerint azonban, ha ilyen szoros a végeredmény, akkor újra kell számolni a voksokat. A hivatalos végeredményre csütörtök délutánig kell várnunk - akkor fog bizonyosan eldőlni, ki lesz az Egyesült Államok 43-ik elnöke.
Elnyert elektori voksok száma - a győzelemhez 270 szavazat kell


Bush: 246 (271)

Gore: 260

18:23

Egy érdekesség a választást túl komolyan vevő, gyomorbajokkal küszködő olvasóinknak.

Ne izguljunk, és ne maradjunk fent ma is! Felesleges: a választást - mint megtudtuk - Gore fogja nyerni.

Miért? Kollégánk rámutatott, hogy Delaware állam az elmúlt 12 elnökválasztáson mindig helyesen választott - más szóval mindig az lett az elnök, akire Delaware voksolt.

Delaware Gore-ra voksolt.

Index

15:06

A szavazóhelyiségeknek meg kellett felelniük bizonyos szabványoknak. Például tolókocsival is megközelíthetõnek kellett lenniük és a körzet közepén, vagy közel hozzá kellett elhelyezkedni ezeket. Sok körzetben magánemberek engedték, hogy a szavazók a garázsukat használják e 'szent' célra. Persze sok helyen, templom, iskola, közösségi ház vagy más középület töltötte be ezt a szerepet. De akadtak ennél érdekesebb heleyek is: Long Beach városbában egy ravatolozó vált szavazóhelyiséggé, ahol is egy napra felfüggesztették a szokásos ügymenetet. Venice Beach egy körzetében egy úszómester bódéjában történt a dolog, pont olyanban, mint amilyet a Baywatch-ban lehet látni. Sherman Oaksban egy fagyizóban volt a szavazás. Bár a viszonylag frissen bevándorolt tulajdonos még nem kapta meg az amerikai állampolgárságot, de a helyiségét rendelkezésre biztosította. Ugyanabban a városban egy 83 éves úr nappalijában is gyûltek a szavazatok. Itt már Roosevelet idejében is lehetett szavazni.

Pór Gábor, Kalifornia

15:00

14:09

Szerte a világon számos állami tisztségviselőt zavarba ejtett az amerikai elnökválasztás eredménye körül kialakult bizonytalanság. Elsőként Kína, majd Franciaország üdvözölte Bush tévékben kihirdetett "győzelmét". Johannes Rau német elnöknek még időben sikerült visszatartania már útjára indított gratulációját. Gerhard Schröder kancellár nem engedte kiadni a kancellári hivatalból az üdvözlő sorokat. Robin Cook brit külügyminiszter feltételesen gratulált szerdán reggel Bushnak, arra az esetre, ha "megerősítést nyer választási győzelme". Louis Michel liberális belga külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy ő Al Gore-nak szurkolt, mert szerinte "George Bush Amerikája sokkal inkább a múlt felé forduló lesz, semmint a jövő felé". Egyebek között attól tart, hogy Bush elnöksége alatt újrakezdődhet a fegyverkezési verseny - mondta. Thorbjörn Jagland norvég külügyminisztert pedig az aggasztotta "Bush győzelmében", hogy "az Egyesült Államok ridegebb, merevebb magatartást tanúsít majd az ENSZ-szel szemben".

MTI

14:00

11:48

Tegnap délután két szakszervezeti mackós egy zöld plakátot villogtató gyereket a falhoz súrolt az egyetemen. Idegesek voltak, miért dobod el a szavazatot, kérdezték. Mindegy, mondta a zöld, 1,6 millió szavazattal vezet Gore New York államban. És ez így rendben is. És most reggel ötkor a floridai eseményeket nézve, ahol hétszáz szavazattal vezet Bush, a 94,000 floridai Nader szavazat bőven elég lett volna egy Gore győzelemhez. És ugyanaz Oregonban, és Wisconsinban. Dehát ilyen a demokrácia, a bolondos fiatalság. Néztem én is a Nader gyerekeket New Yorkban, biciklis tüntetésen, a kikötőkben, a nagy nerc-bunda boltok előtt. Jóindulatú, jóakaró társaság. Dehát ismerjük hova vezet a jóindulattal kikövezett út. Ahogy hamarosan kiderül szenátor Hillary-ról is, és lesz még böjtje a nagy támogatásnak. Majd, ha dolgok nem mennek olyan jól. De most, most mindenki aki győztes, feszes, aki bejutott az feljutott. Az egyetlen probléma, elnökünk még nincs, öt óra tájban még nincsen.

Hargitai, New York

11:23

Az utolsó három bizonytalan eredményű állam közül Wisconsinban 99 százalékos, nem hivatalos eredmény szerint mintegy 6000 szavazattal Al Gore győzött, s az itt begyűjtött 11 elektori szavazattal 260-ra növelte pontjai számát. A másik két államban Bush tartja vezető pozícióját Oregonban 7, Floridában a győzelmet jelentő 25 pontért. A 97 százalékos országos "népszerűségi" listán 47,8 millió szavazattal Gore 48,3, Bush 47,5 millió vokssal 48 százalékot tudhat magának. A Zöld Párt színeiben induló Ralph Nader 2,6 millió szavazattal 2,6 százalékos népszerűségnek örvend.

ABC

11:00

10:42

A floridai szavazatok 100 százalékos, nem hivatalos összesítésekor Bush 224 szavazattal vezet Gore előtt. A helyi törvények szerint azonban a külföldön tartózkodó floridai lakosok a szavazás lezárása után még tíz napig leadhatják voksukat levélben. Az 1996-os választásoknál több mint tízezer ilyen "távszavazat" érkezett. Az országos összesítésben 95 százalékos feldolgozottságnál Gore 50 ezerrel több szavazatot szerzett a texas-i kormányzónál, ennek azonban az elektori rendszer miatt nincs gyakorlati jelentősége.

CNN

10:12

A floridai szavazatok 99 százalékos összeszámolása után a két jelölt eredménye közötti különbség kevesebb mint fél százalék, ezért a hivatalos eredményhirdetést elhalasztották szerda estére. Bush előnye 1000-4000 szavazat között mozog, és ilyen esetben automatikusan a szavazatok újraszámolása a követendő procedúra az államban.

CNN

10:00

08:25

George W. Bush floridai győzelmével megszerezte az elnökké választásáhos szükséges elektori többséget. Az ötmillió floridai szavazó közül alig 50 ezerrel többen voksoltak a texas-i kormányzóra, mint a demokrata Al Gore-ra. Az eredmények 88 százalékos feldolgozása után Bush a szavazók 48,5 százalékának nyerte el bizalmát, míg Gore szorosan mögötte járt 47,9 százalékkal. A republikánusok várhatóan a képviselőházban és a szenátusban is meg tudják tartani létszámfölényüket.

CNN

Fotó: Reuters

08:06

Gore a maradék négy állam közül megszerezte Iowa 7 elektorának szavazatát, de a győzelemhez szüksége volna Oregon és Wisconsin 7 és 11 vagy Florida 25 szavazatára. Az összes leadott szavazat 85 százalékának összesítése után George W. Bush egy százalékkal vezet Al Gore előtt. A különbség közöttük mindössze hétszázezer voks.

CNN

08:00

07:40

Floridában az adatok 95 százalékának feldolgozásakor húszezer szavazattal George Bush vezet.

CNN

07:00

06:12 Gore a becslések szerint megszerezte Washington államot. A verseny ismét rendkívül szoros a két jelölt között. A döntő állam Florida lesz, ami egyedül majdnem annyi elektori szavazatot ér, mint a többi "fehér folt" együtt. Itt a felmérések szerint néhány százalékkal ezekben a percekben Bush vezet, de ennek nincs különösebb jelentősége, hiszen a szavazatokat folyamatosan számolják össze. Az Egyesült Államokban mindenütt bezárták a szavazóhelyiségeket, a hajrá azonban még hátra van.

CNN

06:05 Arizona-i, Alaska-i és Arkansas-i győzelmével -a CNN jóslata szerint - Bush ismét vezet a szoros hajrában.

CNN

06:00

05:25 Bush-t győztesnek remélik Nevadában és Colorado-ban, amiért összesen 12 szavazatot írhatunk a neve mellé. A verseny ismét igen szoros, a döntő államok Florida, Wisconsin és Washington lesznek, melyek együtt 47 pontot érnek.

05:05 A legfrissebb jelentések szerint Gore győzött Kaliforniában és Hawaiin, ami összesen 58 szavazattal gazdagította a demokrata jelöltet, amennyiben az exit poll eredmények nem változnak. A becslések szerint Gore az éjszaka folyamán sokadszor ismét átvette a vezetést. Oregon és Washington még hátra vannak, csakúgy, mint Florida, ahol 25 elektori szavazatot ér a győzelem. Közben Hillary Rodham Clinton győzelmét megerősítették New York városából. A First Lady szenátor lett.

CNN

05:00

04:10 Gore jelentős mértékben veszített korábbi pontjaiból, miután Florida államot szakértők mégsem látják biztos demokrata befutónak. Hírmagyarázók ugyanakkor úgy gondolják, hogy az állam sorsa továbbra is egyértelmű, Gore lesz a győztes. Visconsin, Iowa és Nevada továbbra sem ad hírt magáról, Kaliforniában, Washington államban és Oregonban pedig még folyik a szavazás. Időközben az exit poll eredmények Gore-nak ítélték Új Mexikót.

CNN

Fotó: Reuters

04:10 A CNN legfrissebb exit polll eredményei szerint Florida mégsem lett Gore-é. A szavazatok feldolgozásának újabb állomására jutva kiderült, hogy a déli állam sorsa a korábbi becsült eredmények ellenére még nem dőlt el. Gore-tól ezért levonhatjuk a Floridai győzelem reményében a számlájára írt elektori pontokat. Bush ugyanakkor győzni látszik Utah-ban, Idahoban, Montana-ban, New Hampshire-ben és Nyugat-Virginiában is.

CNN

04:00

03:40 Az exit poll szerint Gore vitte Minnesotát. Ez újabb 10 elektori voksot jelent a demokrata politikusnak, aki ezzel ismét vezet.

CNN

03:23 George W. Bush ismét átvette a vezetést. A republikánus versenyző megszerezte Ohio-t és Tennessee-t is, összesen 32 elektori szavazattal. Nyolc államból még nem érkezett becsült végeredmény, további kilencben pedig egyelőre döntetlen az állás.

CNN

Fotó: Reuters

03:07 Hillary Clinton a nem hivatalos végeredmény szerint szenátor lett New Yorkban. Az esemény több szempontból is történelmi jelentőségű, hiszen Bill Clinton felesége az amerikai történelemben az első elnök-feleség, aki közfunkciót tölt be, és az első olyan szenátor is, aki egy számára idegen államban foglalhatja el a hivatalt. Mint ismeretes, a First Lady Arkansasból származik és soha nem élt New Yorkban. Mindeközben Bush az exit poll szerint győzött Nebraska-ban, Észak- és Dél Dakotában, és Wyomingban is, de Gore így is megtartotta vezető pozícióját.

CNN, BBC

03:00

02:55 A rendkívül megbízható exit poll eredmények szerint Gore megszerezte Pennsylvániát. A demokrata elnökjelölt ezzel a győzelemmel átvette a vezetést, az idei választási küzdelemben először.

CNN

02:45 A korábbi választási eredmények tapasztalatai alapján rendkívüli fontosságú Pennsylvania sorsa. A legfrissebb jelentések szerint itt Al Gore lesz a befutó. Az előző választások során ugyanis aki Floridában, Michigan-ben és Pennsylvaniában is megszerezte a győzelmet, az nyugodtan hátradőlhetett és elképzelhette maga köré az Ovális Irodát. Nemhivatalos, előzetes eredmények szerint a háromból két állam már gazdára talált, igaz, az egyik Bushé, a másik Gore-é lett. Az USA választási rendszerében különösen nagy értékűek az előzetes, exit poll eredmények, hiszen amennyiben ezek alapján biztosan ki lehet hirdetni a győztest, az adott állam nem várja meg a hivatalos számlálás eredményét.

Index

02:15 Hihetetlenül szorossá vált a verseny a jelöltek között. Az exit poll eredmények szerint Al Gore szinte teljesen behozta hátrányát a republikánus Bush-sal szemben. A CNN legfrissebb, nem hivatalos becslései szerint Gore-é lett Illinois, Delaware, Massachussettes, Maryland, Connecticut, District of Columbia, és New Jersey is. Bush mindeközben győzött otthon, Texas-ban, Észak-Karolinában, Michigan-ben, Kansas-ben, Mississippi-ben, és Oklahoma-ban. A két jelölt között e percben mindössze két elektori szavazatpont áll. Több államban a csata továbbra is rendkívül szoros, még mindig nem lehet megbecsülni az eredményt.

CNN

02:00

01:51 Al Gore nem hivatalos eredmények szerint rendkívül fontos, stratégiai győzelmet aratott Floridában. A délkeleti állam, melynek kormányzója George W. Bush testvére, 25 elektori szavazatot jelent a demokrata jelöltnek. A kűzdelem így még szorosabbá vált a két versenyző között.

CNN

01:45 Az exit poll eredmények szerint Virginiában győzött Bush. Az állam további 13 elektori szavazatot jelent a republikánus jelöltnek. Az USA államainak többségében jelenleg a republikánus jelölt vezet, ötben pedig megszerezte a győzelmet. A déli területek, melyek hagyományosan republikánus bázisnak számítanak, nem hagyták cserben a texasi kormányzót. A CNN hírtelevízió riporterei szerint az amerikaiak többsége a kormányzás stílusának megváltoztatására voksolt. A jelenlegi állás szerint Bush az USA középső államaiban befutó, délen és északon egyaránt. A demokrata jelölt, Al Gore ezzel szemben Kaliforniában és a keleti államokban tűnik nyerőnek, bár ezekről a területekről mindeddig nem érkezett jelentés. Az északnyugati és az északkeleti államokban a verseny ezekben a percekben is rendkívül szoros, nem lehet megjósolni az eredményt. Bush eddig öt államban szerezte meg a győzelmet, Gore pedig jelenleg csak egy közigazgatási egység, Vermont szavazóinak mondhat köszönetet. A választás jelenlegi állása szerint Gore-nak bejön a keleti régió, de lehet, hogy ez kevés lesz a győzelemhez.

BBC

01:15 Vermont államban győzött Al Gore, megszerezve ezzel első elektori szavazatait. A kis keleti állam támogatása mindössze három elektori pontot jelent a demokrata jelöltnek. Becslések szerint Bush tovább növelte előnyét, jelenleg 28 elektori szavazata van. A támogató állam Dél Karolina. A rendkívül jelentős Florida államban a demokraták megszereztek egy szenátusi helyet. A két államban helyi idő szerint este hétkor zárták a szavazóhelyiségeket, csakúgy, mint Virginiában, New Hampshire-ben és Georgia-ban. A következő elektori szavazatok ezekből az államokból érkeznek majd.

CNN

01:00

00:50 Az egyre szorosabb versenyben a jelöltek között lassan eldőlni látszik, hogy ki melyik államra számíthat a választások során. A felmérések szerint Bush főként a déli, a középnyugati és a délnyugati államok szavazóiban bízhat, ellenfele, a jelenlegi alelnök, Al Gore pedig már most biztos lehet az északkeleti régió támogatásában, beleértve New Yorkot is, ahol összesen 33 elektori szavazat segítheti a demokrata jelöltet. Kalifornia szintén Gore párti állam, innen 54 további elektori szavazat érkezhet az alelnök választási számlájára. A legfrissebb jelentések szerint Bush Floridában vezet Gore előtt. A délkeleti állam, melynek kormányzója George W. testvére, stratégiai fontosságú harcmezőnek számít. New Hampshire-ben, mely szintén fontos terület mindkét jelölt számára, az elmúlt percekben zárták a szavazóhelyiséget. Ohioban és Nyugat-Virginiában harminc percen belül ér véget a szavazás. Floridában még hét percig tartanak nyitva a szavazótermek.

CNN

00:20 George W. Bush győzött Kentucky és Indiana államokban, ahol először születtek hivatalos választási eredmények, mivel az országban ezeken a területeken zárták le először a szavazóhelyiségeket helyi idő szerint este hétkor. A két állam összesen húsz elektori szavazatot jelent a republikánus elnökjelöltnek. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, összesen 270 elektori voksra van szüksége a jelölteknek ahhoz, hogy a teljes győzelmet magukénak tudhassák. Politikai megfigyelők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a korai eredményekből még nem lehet következtetni a szavazás végkimenetelére.

CNN

00:00

23:45 Minden idők legnagyobb választási részvételét regisztrálták az USA több államában. Az NBC News információi szerint New York city-ben a szavazásra jogosutak csaknem 70 százaléka járult eddig az urnákhoz, Floridában pedig az arány több mint 90 százalék. Kaliforniában, ahol az időeltolódás miatt legtovább tartanak nyitva a választási irodák, a helyi lakosság 75 százaléka adta le eddig voksát, ami az utóbbi húsz év adatait nézve kimagasló eredmény. Az északi fekvésű Seattle városban a szavazatszámláló irodák jelentése szerint minden eddiginél többen kívánták személyesen befolyásolni a washingtoni pozíciók sorsát. A legfrissebb jelentések szerint Wisconsin államban minden szavazóhelyiség előtt hosszú sorok kígyóznak. Időközben több államban véget ért a szavazás. Jelentések szerint a demokrata Al Gore jelenleg vezet több államban. Mindezek mellett összességében a részvétel várhatóan ötven százalék alatt marad.

NBC News

23:00

22:20 Évtizedek óta a legnagyobb választási tömeg jelent meg ma New York varosában az urnák előtt, mindenki hosszú sorokról és várakozásról beszél. Ahogy az óra ketyeg, a Drudgereport és más hálózati újságok egyre nehezebben érhetőek el. A konzervatív tőzsde kedden déltájban várakozó pozíciót vett fel. A Wall street-en a hangulat ,,pro-Bush-os" ennek megfelelően alakulnak az üzletkötések. A tőzsde nagy lapjai 1-1.5 pontos republikánus győzelmet várnak, ami jelentős vállalati adócsökkentessel jár. A történelmi hagyomány, a fej-fej melletti választásokat legtöbbször a republikánusok nyerik, de ugyanakkor minding a magasabb jelölt nyer, így Gore-é a szavazat. Mindeközben a Grand Central Station, a három külváros csomópontja mellett Hillary főhadiszállása, már a győzelmi ünnepre készül, s 8 pontos előnyről beszelnek a szakértők. Mint ismeretes, Bill Clinton felesége a megüresedő new yorki szenátori poszért indult kedden. Connecticut államban az az érdekes helyzet állt elő, hogy az elnökhelyettesi pozícióra pályázó Lieberman, mind a szenátusi versenyben, mind az elnöki választásokban vezet.

Hargitai, New York

Fotó: Reuters

22:00

21:20 Mindkét versenyben maradt elnökjelölt leadta szavazatát kedden, az Egyesült Államokban. Al Gore, a demokrata párt jelöltje helyi idő szerint kedden reggel adta le voksát Elmwoodban, Tennessee államban, miután befejezte folyamatos, 30 órás körútját Floridában és több más, stratégiailag jelentős választási körzetben. A republikánus aspiráns, George W. Bush Travis megyében, Texas államban szavazott. A jelöltek jelenleg otthon pihenik az utóbbi hetekben felgyorsult kampány fáradalmit. Gore Tennessee-ben, családi birtokán, Bush pedig Texasban, a kormányzósági irodában alszik egyet, mielőtt az első hivatalos eredmények nyilvánosságra kerülnének. Kedden ismertté vált, hogy az amerikai elnökválasztást megelőző éjszaka ismeretlenek feltörték a republikánusok honlapját és George Bush elnökjelöltet kigúnyoló szöveget, valamint Al Gore demokrata jelölt kampány-website-jára mutató linket helyeztek el rajta. A hivatali megbízatásának végéhez közeledő Bill Clinton elnök is leadta szavazatát, aki ezúttal saját feleségére is voksolt - lévén, hogy a demokraták színeiben Hillary Clinton küzd New York állam megüresedő szenátori helyéért. Clinton arról beszélt riporterek előtt, hogy nagyon boldog volt a Fehér Házban töltött nyolc év alatt, szerencsésnek mondhatja magát, és "békében él" azzal a tudattal, hogy 26 esztendő óta most először nem szerepel a neve semmilyen szavazólapon. Az elcsépelt fordulat szerint Bill Clinton mostantól fogva "béna kacsa" a Fehér Házban. "De még van tíz hetem, hogy hápogjak" - jegyezte meg kedden az újságírók előtt.

BBC, MTI

21:00

20:33 A választás reggelén más munkába indulni, mint egy átlagos napon Amerikában. Az ember kilep az ajtón és a kilincsen talál egy cédulát a Zöld párttól, hogy legyen szíves, és szavazzon rájuk. A lap alján természetesen nagy betűkkel feltűntették azt is, hogy újrahasznosított papírból készült a cédula. Míg az ember kiér a saját kis külvárosából az autópályára megcsodálhat jónéhány tucat táblácskát mindenféle nevekkel és jelszavakkal. Ezeket az emberek a saját kertjükben vertek fel, hogy ezzel is támogassák kedvencüket. A kedvencek köre nem korlátozódik az elnökjelöltekre, hanem a szintén ma megválasztandó helyi tisztségviselőket is tartalmazza. Végre rátérünk az autópályára, ahol az út szélén szélesen mosolygó és integető aktivisták kampányolnak, mondván, hogy a helyi tanácsba az ő főnöküket juttassa be az amerikai autós. A kézzel festett lepedőjük kicsit amatőrnek tűnik, de legalább van. Tovább érve még latunk a kerületi ügyész megválasztására szólító nagy transzparenst is. úgy látszik neki volt a helyiek közül a legtöbb pénze. Mielőtt beérünk a munkába meg párszor ráébredhetünk, hogy jeles nap van ma , hiszen sok köz- és kevésbé középület is fel van zászlózva. Kedvencem az autó roncstelep és a McDonald's tetején díszelgő lobogó volt.

(Pór Gábor, Kalifornia)

18:00

17.57 Kaliforniában fél óra múlva indulhatnak a tömegek szavazni, hiszen reggel héttől este nyolcig állnak nyitva a szavazólyiségek Kaliforniában is. Kampánycsendről nemigen beszélhetünk, hiszen tegnap este a tévében meg a rádióban még keményen nyomták a reklámokat, főként egymás lejáratására. Mint ismeretes, az embereknek előre be kellett jelentkezni, hogy szavazhassanak, amikor egyúttal azt is beirhatták, hogy kit támogatnak. San Francisco megyében 465 ezren jeletnkeztek be, ebből 273 ezren a demokrata, 66 ezren a republikanus, 13 ezren a zöld es 3 ezren a liberális párttal szimpatizálnak, de 115 ezren nem mondták meg előre, kire adják majd le voksukat. Egy tegnap esti felmérés alapján viszont Gore 46%-kal vezet Bush 41%-a előtt Kaliforniaban. Ez joval rosszabb arány, mint az egy hónappal ezelőtti 50-37. A Gore tamogatók próbálják nyomni mindenhol a Naderistákat, mert nem akarják engedni, hogy a Bush győzzön a hagyományosan demokrata Kaliforniaban. Az ellentábor egyre többet hangoztatott, találó gúnyszava a jelenlegi alelnökre: Bore, azaz unalom.

(Pór Gábor, Kalifornia)

14:07 Korán kelünk, a szavazóállomásokkal együtt, a TV már megy a konyhában és az első jelentések is bejönnek. Az első kisfalu, DIXVILLE NOTCH, New Hampshire-ben, már Bush-ra szavazott és az utcákon sokan már itt is sietnek a szavazóhelyek felé. Westchesterben lakunk, New York északi külvárosa, aktív szavazó terület. Hatéves lányom már nagy izgalomban, az első elnökválasztása, és mint mindenhol Amerikában, a gyerekek mennek reggel az iskola előtt a szülőkkel a polgári szavazójog gyakorlására. A hangulat az utcákon egy nap alatt megfordult, a politikusok mára a porondról leseperve, ma a nép szava érvényesül, és ennek tudatában az emberek kicsit feszesebben lépkednek, nagyobb a csend, mondhatni szent nap, mint gyermekkori karácsonyi reggelek.

(Hargitai, New York)

Fotó: Reuters

14:00 Az amerikai elnökjelöltek ( Al Gore balra és G.W. Bush) hatalmas, felfújható karikatúrái úsztak a Temze folyó vizén Londonban, a Parlament épülete előtt kedden. A furcsa figurák az Egyesült Államokban kedden megkezdődött elnökválasztás apropóján vonták magukra több millió londoni figyelmét.

reuters

13:39 Megkezdődött a szavazás az Egyesült Államokban amelyen az amerikaiak új elnököt, kongresszusi tagokat, kormányzókat és helyi tisztségviselőket választanak. A voksolás a keleti országrészben (Connecticut, Kentucky és New York államban) indult kedd reggel. Az elnökválasztás kimenetele negyven esztendeje nem volt ilyen bizonytalan. Az elnökség elnyeréséhez az (50 szövetségi állam és a washingtoni körzet képviselőiből összetevődő) elektori testület 538 tagja közül legalább 270-nek a szavazatára van szükség. Az AFP által idézett médiumok szerint George W. Bush 205-251, míg Al Gore 181-215 elektori voksra számíthat biztosan, s az elnök kilétét a jelenleg még "bizonytalan" szövetségi államok szavazata dönti majd el. Legkorábban Indiana és Kentucky államban zárják majd a szavazóhelyiségeket, magyar idő szerint kedd éjfélkor: az első részeredmények ezt követően várhatóak.

MTI

09:00 A hagyományoknak megfelelően két New Hampshire-i városkában, Dixville Notchban és Harts Locationban a polgárok helyi idő szerint már nem sokkal éjfél után leadták szavazataikat az elnökválasztáson. Mindkét szavazókörzetben azon nyomban össze is számlálták a voksokat. E szerint mindkét kisvárosban George Bush győzött Al Gore ellenében. Dixville Notchban 21-5 arányban, Hart,s Locationban pedig 17-13 arányban. Az előbbi településen Ralph Nadernek, a másikban pedig Jeffrey Petersnek egy-egy szavazat jutott. A hagyományosan republikánus párti helybéliek szavazata azonban korántsem mérvadó: a legutóbbi választáson is leszavazták a demokraták jelöltjét, Bill Clintont, aki országos szinten győzedelmeskedett.

MTI

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!