Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az amerikai elnökjelöltek a televíziós vitákra készülnek

2000.10.02. 19:10
Míg szeptemberben úgy tűnt, hogy Al Gore demokrata elnökjelölt kampánya megállíthatatlan, és jóformán az összes fontos tényező neki látszott kedvezni, ma már csak két dolog tűnik biztosnak: egyfelől, hogy Gore előretörése nem csupán a szokásos, a konvenciót követő átmeneti szárnyalás volt, másfelől az, hogy ennek ellenére sem sikerült döntő fordulatot elérnie, és a verseny minden számítás szerint szoros marad egészen a novemberi döntésig.
Akár a Bush-kampány javára is lehet írni, hogy sikerült megállítani a néhány hete még feltartóztathatatlannak tűnő átrendeződést, de hogy ezt végül is mivel sikerült elérni, azt maguk a republikánus stratégák sem tudják biztosan. Lehetséges, hogy csak arról van szó: a nyár utolsó heteiben nem történt semmi különös, csupán a hagyományos demokrata tábor tért vissza a szokásosnál gyorsabb ütemben a párt jelöltje mögé, de az ingadozók és a függetlenek között nem sikerült áttörést elérnie.

Gore országosan leheletnyivel vezet Bush előtt

Bush gyengébb vitázó, de jobb helyzetben van
Ma mindenesetre az a helyzet, hogy Gore országosan leheletnyivel vezet Bush előtt, és ez az eredmény hetek óta szinte semmit nem változott. Szeptember közepén még úgy tűnt, hogy a kulcsfontosságú középnyugati államok, ahol hagyományosan a legnyíltabb a verseny, fokozatosan a demokraták felé tolódnak. Ez a tendencia azonban megállt, és mára Michiganben és a többi kérdéses államban tökéletes holtversenyt mutatnak a közvélemény-kutatások. S mivel a kampánytémák is megszilárdulni látszanak (adócsökkentés, illetve az egészségügyi támogatások növelése), a legtöbb elemző egyetért abban, hogy valamiféle váratlan esemény lehetőségét nem számítva a küzdelem most már végig szoros marad.

Az első televíziós vitára kedden kerül sor

Ennek megfelelően még a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul az elnökjelöltek televíziós vitáira. Sokak szerint a tévéviták jelentősége utoljára az 1960-as Kennedy-Nixon összecsapáson volt ennyire döntő.

Az első vitára már most, kedden sor kerül, s ezt további kettő követi egy-egy hét eltolódással. A tévévitákat szinte a nevetségességig aprólékos előkészületek előzték meg. A két tábor szakemberei összesen hat munkanapot tárgyaltak végig, olyan részleteket sem hagyva figyelmen kívül, hogy pontosan milyen magas legyen a két jelölt előtt álló emelvény, illetve hogy pontosan hány fokos hőmérséklet legyen a teremben.

Eleinte, amikor még nagyon neki állt a zászló, Bush tábora mindent megtett, hogy a lehető legalacsonyabban tartsa a viták számát. A texasi kormányzó bírálói a szemére is vetették, hogy már kormányzói kampányai során is ha csak tehette, kitért a személyes mérkőzések elől. Amikor azonban a republikánusok ellen kezdett fordulni a széljárás, a stábok végül is megegyeztek a szokásosnak mondható három, különböző helyszínen megtartandó vitában.

Gore bizakodóbban várhatja a vitákat

Szemben Bush-sal, Gore az amerikai politikai élet egyik legtapasztaltabb vitázójának számít. Az utóbbi tizennyolc évben a különféle szenátusi, elnökjelölti és alelnökjelölti kampányok során összesen harmincnál is több nyilvános, televízión is közvetített pódiumvitán vett részt. Emellett abban is egyetértés van az elemzők között, hogy a demokrata jelölt sokkal magabiztosabban uralja a kampánytémákat, nagyobb áttekintése van a részletek felett, mint republikánus kihívójának, aki inkább közvetlen személyiségével, az "utca embere"-szerű modorával érhet el sikereket. A papírforma tehát mindenképpen azt mutatja, hogy Gore várhatja bizakodóbban a vitákat: mind a rutin, mind pedig a szakpolitikai kérdésekben való jártasság mellette szól.

És mégis - vagy talán éppen ezért --, az amerikai kampányok tapasztalt megfigyelői arra hívják fel a figyelmet, hogy Gore bukhat nagyobbat a vitákon. Mint mondják, az efféle nyilvános vitákon szinte lehetetlen érvekkel győzni, ugyanakkor nem nehéz valami mellékesnek tűnő részlet folytán rossz benyomást kelteni. És ebből a szempontból a Bush szereplését övező igencsak mérsékelt várakozások akár előnyt is jelenthetnek számára, hiszen könnyen teljesíthet várakozáson felül, és akkor a sajtó őt kiáltja ki győztesnek minden egyéb körülménytől függetlenül.

Ezzel szemben Gore esetében eleve nagyok az elvárások, s így annak is nagyobb az esélye, hogy csalódást okoz. Nem csoda, hogy az időnként kiszivárgó hírek szerint szinte megszállottan készül az első összecsapásra.

Bush tanácsadói rettegnek a kormányzó nyelvbotlásaitól

Persze Bushnak is van félnivalója. Tanácsadói szinte rettegnek a kormányzó közmondásos nyelvbotlásaitól és a notóriusan visszatérő nyelvtani tévesztéseitől, amelyeken a sajtó demokrata érzelmű része nem győz gúnyolódni.

Rossz nyelvek (ez esetben a New Yorker című liberális hetilap) szerint amikor megkérdezték Paul Begalát, aki Bush szerepét játssza Gore felkészülése során, hogy hogyan készül a szerepre, a korábbi Clinton-tanácsadó a következőket mondta: "Megkérem az egyik fiamat, hogy vágjon fejbe a baseball-ütőjével."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!