Szilárda
-4 °C
2 °C

USA.voks - reakciók és kommentárok mindenfelől

2000.11.08. 15:22
Sok nemzetközi politikust zavarba ejtett, hogy az előzetes hírekkel ellentétben még nincs meg a végeredmény. Némelyek már az amerikai tömegtájékoztató eszközök első eredményjelentései alapján üdvözlő táviratot küldtek a győztesként elkönyvelt George Bush-nak, mások az utolsó pillanatban, pánikszerű sietséggel visszavonták a médiához eljuttatott üdvözleteket, amikor kiderült, hogy Floridában újraszámlálják a szavazatokat, és ez megváltoztathatja a választások kimenetelét. Összeállításunkban az utca - helyesebben az internet - emberének véleményéről is beszámolunk.
Jacques Chirac
Elsőként Kína, majd Franciaország intézett üdvözlő szavakat Bush-hoz. Pekingben a hivatalos Új Kína hírügynökség hozott nyilvánosságra egy rövid gratuláló szöveget. Jacques Chirac francia elnök "őszintén gratulált" Bush-nak, és - mint elmondta - "örömmel tekint kettőjük együttműködése elé".

Johannes Rau német elnök ,,megúszta" a túl korai örömöt - sírást, mert még időben sikerült visszatartania a már útjára indított gratulációját. A médiaszerkesztőségekbe küldött gyors üzenetében kérte a szerkesztőket, hogy mégse hozzák egyelőre nyilvánosságra Bush-hoz intézett üdvözlő táviratát.

Gerhard Schröder kancellár előrelátónak bizonyult, amikor nem engedte kiadni a kancellári hivatalból az üdvözlő sorokat, amíg el nem ül a bizonytalanság az amerikai elnökválasztás eredménye körül.

Robin Cook brit külügyminiszter is körültekintő kívánt lenni, de ő más megoldást választott, mint a német kancellár: a BBC-nek nyilatkozva, feltételesen gratulált szerdán reggel Bush-nak, arra az esetre, ha "megerősítést nyer választási győzelme".

Romano Prodi
Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerdán gratulált George Bush-nak az Egyesült Államok elnökévé történt megválasztása alkalmából, ugyanis akkor még Bush győzelme véglegesnek tűnt. Prodi reményét fejezte ki, hogy Washington továbbra is elkötelezett marad az erős atlanti partnerség iránt. A bizottsági elnök újságírók előtt tett nyilatkozata közvetlenül az előtt hangzott el, hogy váratlan fordulatként, a floridai eredmények körüli bizonytalanság miatt Bush győzelme kétségessé vált.

Louis Michel belga külügyminiszter nem titkolta, hogy Al Gore győzelméért szurkolt, és most nagy figyelemmel várja az új, republikánus párti elnök tevékenységét a nemzetközi porondon. A miniszter azelőtt nyilatkozott, hogy bejelentették a floridai szavazatok újraszámlálását.
,,A Bush által megjelenített Amerika nyilvánvalóan sokkal inkább a múlt, mint a jövő felé fordul. Most az a kérdés, hogy a pozíció mennyiben változtatja meg őt. A kampány során mondott néhány olyan dolgot, ami aggályokra adhat okot. Gondolok például egy nukleáris ernyő kiépítésére, ami a fegyverkezési hajsza felélesztésének kockázatát rejti magában, vagy a koszovói konfliktustól és a közel-keleti konfliktustól való (amerikai) távolodásra. Mindezek olyan politikai irányokat mutatnak, amelyekkel európai szinten is számolni kell." - mondta.
A külügyminiszter később úgy fogalmazott, hogy ha Bush megvalósítja a programját, Európának talán változtatnia kell az Egyesült Államok iránti magatartásán. "Lehet, hogy megváltoznak a játékszabályok" - idézte a miniszter szavait szóvivője.

Lapciki

A világsajtóban is komoly kavarodáshoz vezetett az ,,előzetes" győztes kihirdetése. Japán egyik vezetője lapja, a Jomiuri Simbun például kénytelen volt már az újságosstandokról begyűjteni húszezer példányos különkiadását, amelyben Bush győzelméről adott hírt óriási betűkkel. A Genda japán bulvárlap még rosszabbul járt, mert neki már nem sikerült visszavonni az utcákról a Bush győzelmét hirdető kiadást.

Amerikai vélemények

Az amerikai elnökválasztások mindenkit megmozgattak az államokban. A CNN felmérései szerint amerikaiak milliói keresték fel az internetes hírszolgáltatók elnökválasztási honlapjait, és ezzel számos cégnél megdőlt minden eddigi látogatottsági rekord. Az ABC News televíziós társaság weboldalait kedd éjjel több mint 23 millió érdeklődő kereste fel, a CNN hírtelevízió 75 millióra becsüli azoknak a számát, akik az amerikai elnökválasztás napján felkeresték a társaság honlapját. Az érdeklődés magas, az ,,asztalokon" egyre másra jelennek meg a hozzászólások. Ezek a vélemények azért lehetnek fontosak, mert reprezentálhatják az átlag amerikai polgár véleményét. Képet adhatnak arról, hogy mi motiválja az embereket, hogy a választásnál Gore-ra vagy Bush-ra szavazzanak.

Dena M.: Lehet, hogy ezt rosszul látom, de ha Bush nem akar komolyan foglalkozni a nemzetközi konfliktusokkal, akkor a hadseregben sokan elveszítik a munkájukat, nem? A férjem tengerész...

Ray S.: Felháborító, hogy Floridában még tartottak a választások, amikor már előrejelzések szóltak a győztesről. Szerintem ez mintegy tízezer nyugdíjast tartott vissza attól, hogy szavazni menjenek.

Bob Allard: A régi mondás igazsága, miszerint ,,Ha nem megyek el szavazni, úgysem számít" megdőlt 2000 október 7-én.

Ramona A.: Ez egy szemétdomb! Nem értek egy szót sem az egészből. Egész éjjel fenn voltam, még mindig a tv-t bámulom.

Kobi C.: Le az egész választási bizottsággal!!!

Jeff L.: Komoly nyomozásra van szükség Floridában. Kicsit gyanús ugyanis, hogy az egyetlen állam, ahol gondok vannak a szavazatszámlálással, az Florida, ahol Bush testvére volt eddig a vezető.

Joseph Z.: Ralph Nader bassza meg a kurva anyját!

Vakule M.: Hihetetlen!!! Ha mégis Bush-t hozzák ki győztesnek, azonnal emigrálok haza, Lesotóba!

F. Martin: Hallottam, hogy be sem engedték a feketéket szavazni valamelyik államban. Én nem mondom, hogy ez rossz, de nem túl demokratikus, he? Mégis a demokratákra szavazok.

Andy D.: Már alig várom, amíg valami ,,zöld" aláírat velem egy választási cédulát 2002-re...
Nader szétzúzta a pártot! Már senki sem segíthet a demokratákon, hogy újra választást nyerjenek.

Jill. G.: Terhes vagyok! Le Bush-sal!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!