Malvin
11 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Kifogások Magyarországról az amerikai külügyi jelentésben

2002.03.05. 15:03
A magyar gazdaság javuló teljesítménye ellenére a lakosság mintegy 25 százaléka, főként az öreg, a nagycsaládos és a roma népesség szegénységben él - állítja az Egyesült Államok külügyminisztériuma által megjelentett emberjogi jelentés Magyarországról. A dokumentum szerint az országról általánosságban elmondható ugyan, hogy tiszteletben tartják az emberi jogokat, ám megjegyzi, hogy egyes területeken komoly problémák vannak. A jelentés főként a rendőrségi erőszakot, a romák és külföldiek elleni atrocitásokat, a közszolgálati médiumok életébe való politikai beavatkozást és a rasszista megnyilvánulásokat emeli ki.
Colin Powell, az Egyesült Államok külügyminiszterének ajánlásával kezdődik az amerikai Képviselő Ház és a szenátus külügyi bizottsága számára készült Emberi jogok a gyakorlatban című összeállítás. Az évenként kiadott jelentés a külügyminisztérium forrásai és az amerikai diplomaták információi alapján készülnek. A 195 országról készült elemzés között szerepel a magyar helyzetet vizsgáló tanulmány is.

Egyensúlyteremtés a médiában

Az amerikai országjelentés szerint a 2001-es év során a Fidesz vezette koalíció személyi döntéseken keresztül folytatta "az egyensúlyteremtést" az állami médiában, hogy kiküszöbölje a hírműsorok "baloldali elhajlását". "Ellenzéki források és a kormányzatot kritizáló sajtóorgánumok hiteltérdemlő állításaira" alapozva a dokumentum arról számol be, hogy a Fidesz-vezette kormány "egyensúlyozása során" bizonyos újságokat előnyben részesít. A kormánypárti lapokat állami vállalatok és pénzügyi intézetek reklámjaival "díjazzák" és nagyobb lehetőséget kapnak kormányzati források elérésében is. A dokumentum kitér a csak kormánypárti delegáltak által működtetett "csonka médiakuratóriumok" ügyére is, megjegyezve, hogy a médiatörvény politikai pártok arányos képviseletét írná elő a testületek szabályos működéséhez. Szintén ellenzéki kifogásokra hivatkozva a jelentés azt is tartalmazza, hogy a Fidesz-kormány személyi döntésekkel is szélesítette befolyását az állami tulajdonú médiában.

Rendőri erőszak

A tanulmány különösen részletesen foglakozik a rendőri erőszak kérdésével. A magyar Belügyminisztérium statisztikájára támaszkodva 92 rendőri túlkapásról, 26 erőszak alkalmazásával történt vallatásról és 14 jogtalan fogva tartásról számol be hozzátéve, hogy a sértettek etnikai hovatartozását törvénytelen nyilvántartani, a minisztériumi kimutatásban mégis 19 esetben jelöli meg romák érintettségét. A jelentés egyébként civilszervezetek adataira hivatkozva feltételezi, hogy a hasonló ügyek valósi száma jelentősen meghaladja a hivatalos adatokat. A tanulmány szerint a romák és a sötétbőrű külföldiek a rendőri túlkapások leggyakoribb áldozatai.

Egyházi egyenlőtlenség

A szabad vallásgyakorlással foglalkozó rész kiemeli, hogy 2000-ben az Országgyűlés egy olyan adó-visszatérítési szabályozást fogadott el, amely különbséget tesz a Magyarországon bejegyzett egyházak között. Több kisegyház, amely a döntés alapján nem részesült a pénzügyi kedvezményben az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A jelentés idézi az Európa Tanács rasszizmusellenes bizottságának jelentését, amely durva antiszemita megnyilvánulásokról számolt be az országban. A jelentés hozzáteszi, hogy a zsidó közösség vezetőit aggasztja az is, hogy a kormányzat nem határolódik el a szélső jobboldali MIÉP kódolt antiszemitizmust tartalmazó kijelentéseitől.

156 százalékos kihasználtság

A börtönhelyzettel kapcsolatban a vizsgálat megállapította, hogy a fegyházakban és börtönökben fogvatartott 17170 ember a büntetésvégre-hajtási intézmények 156 százalékos terheltségét jelzi.