Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kifogások Magyarországról az amerikai külügyi jelentésben

2002.03.05. 15:03
A magyar gazdaság javuló teljesítménye ellenére a lakosság mintegy 25 százaléka, főként az öreg, a nagycsaládos és a roma népesség szegénységben él - állítja az Egyesült Államok külügyminisztériuma által megjelentett emberjogi jelentés Magyarországról. A dokumentum szerint az országról általánosságban elmondható ugyan, hogy tiszteletben tartják az emberi jogokat, ám megjegyzi, hogy egyes területeken komoly problémák vannak. A jelentés főként a rendőrségi erőszakot, a romák és külföldiek elleni atrocitásokat, a közszolgálati médiumok életébe való politikai beavatkozást és a rasszista megnyilvánulásokat emeli ki.
Colin Powell, az Egyesült Államok külügyminiszterének ajánlásával kezdődik az amerikai Képviselő Ház és a szenátus külügyi bizottsága számára készült Emberi jogok a gyakorlatban című összeállítás. Az évenként kiadott jelentés a külügyminisztérium forrásai és az amerikai diplomaták információi alapján készülnek. A 195 országról készült elemzés között szerepel a magyar helyzetet vizsgáló tanulmány is.

Egyensúlyteremtés a médiában

Az amerikai országjelentés szerint a 2001-es év során a Fidesz vezette koalíció személyi döntéseken keresztül folytatta "az egyensúlyteremtést" az állami médiában, hogy kiküszöbölje a hírműsorok "baloldali elhajlását". "Ellenzéki források és a kormányzatot kritizáló sajtóorgánumok hiteltérdemlő állításaira" alapozva a dokumentum arról számol be, hogy a Fidesz-vezette kormány "egyensúlyozása során" bizonyos újságokat előnyben részesít. A kormánypárti lapokat állami vállalatok és pénzügyi intézetek reklámjaival "díjazzák" és nagyobb lehetőséget kapnak kormányzati források elérésében is. A dokumentum kitér a csak kormánypárti delegáltak által működtetett "csonka médiakuratóriumok" ügyére is, megjegyezve, hogy a médiatörvény politikai pártok arányos képviseletét írná elő a testületek szabályos működéséhez. Szintén ellenzéki kifogásokra hivatkozva a jelentés azt is tartalmazza, hogy a Fidesz-kormány személyi döntésekkel is szélesítette befolyását az állami tulajdonú médiában.

Rendőri erőszak

A tanulmány különösen részletesen foglakozik a rendőri erőszak kérdésével. A magyar Belügyminisztérium statisztikájára támaszkodva 92 rendőri túlkapásról, 26 erőszak alkalmazásával történt vallatásról és 14 jogtalan fogva tartásról számol be hozzátéve, hogy a sértettek etnikai hovatartozását törvénytelen nyilvántartani, a minisztériumi kimutatásban mégis 19 esetben jelöli meg romák érintettségét. A jelentés egyébként civilszervezetek adataira hivatkozva feltételezi, hogy a hasonló ügyek valósi száma jelentősen meghaladja a hivatalos adatokat. A tanulmány szerint a romák és a sötétbőrű külföldiek a rendőri túlkapások leggyakoribb áldozatai.

Egyházi egyenlőtlenség

A szabad vallásgyakorlással foglalkozó rész kiemeli, hogy 2000-ben az Országgyűlés egy olyan adó-visszatérítési szabályozást fogadott el, amely különbséget tesz a Magyarországon bejegyzett egyházak között. Több kisegyház, amely a döntés alapján nem részesült a pénzügyi kedvezményben az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A jelentés idézi az Európa Tanács rasszizmusellenes bizottságának jelentését, amely durva antiszemita megnyilvánulásokról számolt be az országban. A jelentés hozzáteszi, hogy a zsidó közösség vezetőit aggasztja az is, hogy a kormányzat nem határolódik el a szélső jobboldali MIÉP kódolt antiszemitizmust tartalmazó kijelentéseitől.

156 százalékos kihasználtság

A börtönhelyzettel kapcsolatban a vizsgálat megállapította, hogy a fegyházakban és börtönökben fogvatartott 17170 ember a büntetésvégre-hajtási intézmények 156 százalékos terheltségét jelzi.