Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az amerikaiak többsége nem hisz a politikusoknak

2008.04.09. 09:43
Clintonné emlékezetes tévedése a boszniai útjának meleg fogadtatásáról az amerikaiak fele szemében szavahihetetlenné tette őt. Ám ez nem feltétlenül lesz végzetes számára, az USA választópolgárai a többi politikusról sem nyilatkoztak sokkal kedvezőbben.

Az amerikaiak nem áltatják magukat, meg vannak győződve, hogy politikusaik gyakran megszépítik a tényeket, kiszínezik a valóságot, derül ki a Fox 5, a The Washington Times és a Rasmussen kedden ismertetett kutatásából. Az amerikaiak nagy része úgy érzi, hogy a politikusok szeretik eltúlozni saját érdemeiket. A megkérdezettek 71 százaléka látja így és csak 10 százalék utasítja el ezt a gondolatot, míg 19 százaléknak nincs határozott véleménye.

Vannak persze eltérések abban, hogy a társadalom mely rétege tételez fel lódítást a politikusok részéről. Míg a férfiak közül 74, a nőknek 69 százaléka, több republikánus, mint demokrata gondolja így, a mutató az utóbbiaknál 76, illetve 66 százalék. A fehérek között is többen vannak azok, akik szerint a politikusok elferdítik a tényeket, mint a feketék között, előbbieknek 73, utóbbiaknak 62 százaléka van ezen a véleményen. Legkevésbé a 40 évesnél fiatalabb férfiak hiszik őszintének a politikusokat, 83 százalékuk megkérdőjelezi szavaik hitelét. A politikusok történeteit ezzel szemben leginkább a 40 év alatti nők hiszik el, 67 százalékuk bízik bennük.

A politikusok szavahihetősége annak nyomán került a figyelem középpontjába, hogy a demokrata elnökjelöltségért harcoló Hillary Clintonról kiderült: egy 1996-os boszniai látogatásáról a valóságtól eltérően számolt be kampányában. A volt first lady tekintélyén nehezen kiköszörülhető csorba esett, amikor néhány hete egy kampánybeszédében - mint később mondta - tévesztett korábbi élményével kapcsolatban. Saját élményeire utalva arról beszélt, hogy first ladyként ellenséges erők fegyvertüzében szállt le repülőgépével a boszniai Tuzlában, ahol emlékei szerint lehajtott fejjel rohant a járművek felé, hogy a bázisra jusson. A CBS televízió azonban rávilágított, hogy Clintonné valójában nem rohant sehová, hanem békésen üdvözölte a fogadóküldöttséget, sőt egy kislány virággal a kezében köszöntötte.

Hillary Clintonnak nagy kárt okozott súlyos bakija. A Gallup felmérése szerint az amerikaiak több mint fele, 53 százaléka érzi úgy, hogy a volt first lady nem őszinte és szavahihető. Riválisáról, Barack Obamáról csak a megkérdezettek 27 százaléka hiszi ezt, de már neki is kellett néhányszor magyarázkodnia korábbi kijelentései miatt, akárcsak John McCain szenátornak, a várható republikánus elnökjelöltnek.

Robert Lichter, a Sajtó és Közügyek Központjának igazgatója rámutatott, az amerikai újságírók mindig előszeretettel vadásztak a tévesztő, saját érdemeiket eltúlzó politikusokra. A civil médiának és a modern technológiáknak köszönhetően a mellébeszélőket ma már szinte azon nyomban rajta lehet kapni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!