Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az amerikaiak többsége nem hisz a politikusoknak

2008.04.09. 09:43
Clintonné emlékezetes tévedése a boszniai útjának meleg fogadtatásáról az amerikaiak fele szemében szavahihetetlenné tette őt. Ám ez nem feltétlenül lesz végzetes számára, az USA választópolgárai a többi politikusról sem nyilatkoztak sokkal kedvezőbben.

Az amerikaiak nem áltatják magukat, meg vannak győződve, hogy politikusaik gyakran megszépítik a tényeket, kiszínezik a valóságot, derül ki a Fox 5, a The Washington Times és a Rasmussen kedden ismertetett kutatásából. Az amerikaiak nagy része úgy érzi, hogy a politikusok szeretik eltúlozni saját érdemeiket. A megkérdezettek 71 százaléka látja így és csak 10 százalék utasítja el ezt a gondolatot, míg 19 százaléknak nincs határozott véleménye.

Vannak persze eltérések abban, hogy a társadalom mely rétege tételez fel lódítást a politikusok részéről. Míg a férfiak közül 74, a nőknek 69 százaléka, több republikánus, mint demokrata gondolja így, a mutató az utóbbiaknál 76, illetve 66 százalék. A fehérek között is többen vannak azok, akik szerint a politikusok elferdítik a tényeket, mint a feketék között, előbbieknek 73, utóbbiaknak 62 százaléka van ezen a véleményen. Legkevésbé a 40 évesnél fiatalabb férfiak hiszik őszintének a politikusokat, 83 százalékuk megkérdőjelezi szavaik hitelét. A politikusok történeteit ezzel szemben leginkább a 40 év alatti nők hiszik el, 67 százalékuk bízik bennük.

A politikusok szavahihetősége annak nyomán került a figyelem középpontjába, hogy a demokrata elnökjelöltségért harcoló Hillary Clintonról kiderült: egy 1996-os boszniai látogatásáról a valóságtól eltérően számolt be kampányában. A volt first lady tekintélyén nehezen kiköszörülhető csorba esett, amikor néhány hete egy kampánybeszédében - mint később mondta - tévesztett korábbi élményével kapcsolatban. Saját élményeire utalva arról beszélt, hogy first ladyként ellenséges erők fegyvertüzében szállt le repülőgépével a boszniai Tuzlában, ahol emlékei szerint lehajtott fejjel rohant a járművek felé, hogy a bázisra jusson. A CBS televízió azonban rávilágított, hogy Clintonné valójában nem rohant sehová, hanem békésen üdvözölte a fogadóküldöttséget, sőt egy kislány virággal a kezében köszöntötte.

Hillary Clintonnak nagy kárt okozott súlyos bakija. A Gallup felmérése szerint az amerikaiak több mint fele, 53 százaléka érzi úgy, hogy a volt first lady nem őszinte és szavahihető. Riválisáról, Barack Obamáról csak a megkérdezettek 27 százaléka hiszi ezt, de már neki is kellett néhányszor magyarázkodnia korábbi kijelentései miatt, akárcsak John McCain szenátornak, a várható republikánus elnökjelöltnek.

Robert Lichter, a Sajtó és Közügyek Központjának igazgatója rámutatott, az amerikai újságírók mindig előszeretettel vadásztak a tévesztő, saját érdemeiket eltúlzó politikusokra. A civil médiának és a modern technológiáknak köszönhetően a mellébeszélőket ma már szinte azon nyomban rajta lehet kapni.