Árpád
-2 °C
4 °C

Amerika kivonná magát a felelősségre vonás alól

2002.06.20. 11:40
Az Egyesült Államok szerdán azzal fenyegetőzött az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy katonái nem fognak többé részt venni semmilyen nemzetközi békefenntartó küldetésben, ha az ilyen küldetésekben résztvevőket nem vonják ki a Nemzetközi Büntető Bíróság joghatósága alól.
A Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC) arra hivatott, hogy a jövőben eljárjon kiemelkedő súlyú bűncselekmények - háborús bűncselekmények, népirtás, súlyos és tömeges emberi jogsértések - ügyében, ha az elkövető személy saját állama nem tud vagy nem akar eljárni. Az ICC hivatalosan július elsején kezdi meg működését, és visszamenő hatállyal nem járhat el, székhelye Hága lesz.

Az USA félti katonáit a meghurcoltatástól

Az ICC Rómában elfogadott alapokmányát eddig 67 ország ratifikálta, köztük az Európai Unió mind a 15 tagja, valamint Kanada, tehát a bíróság a nyugati integrációs rendszerben is általános támogatást élvez, és ez alól lényegében csak az Egyesült Államok jelent kivételt.

Az Egyesült Államok azért nem hajlandó alávetni magát a Nemzetközi Büntető Bíróság joghatóságának, mert úgy véli: a nemzetközi küldetést teljesítő amerikai katonák fokozott mértékben ki lehetnek téve méltatlan meghurcolásnak, hiszen az Egyesült Államokkal szemben ellenséges országok akár mondvacsinált okokkal is feljelenthetik az ICC-nél az amerikai fegyveres erők embereit. Washington szerint az ilyen esetek elkerülését célzó eljárási mechanizmus nem ad megnyugtató választ a problémára.

Nemzetközi Büntetlenséget Biztosító Bíróság?

Az amerikai kormányzat most olyan határozati javaslatot terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely szerint a nemzetközi békefenntartó, illetve megfigyelő küldetésekben résztvevőket - legyenek akár katonák, akár civilek - ki kell venni az ICC-alapokmány hatálya alól. Washington szerint e kivételnek nem csupán az ENSZ által elhatározott küldetésekre, hanem olyan nemzetközi fellépésekre is vonatkoznia kell, mint amilyen például a koszovói, illetve a boszniai NATO-akció, amelyek esetében az ENSZ nem saját maga döntött a beavatkozásról, csupán támogatásáról biztosította az atlanti szövetséget.

Richard Williamson, az Egyesült Államok ENSZ-képviseletének egyik diplomatája a BT-tagok előtt kifejtette: nem fognak hozzájárulni olyan amerikaiak ICC elé állításához, akik ENSZ-támogatást élvező békefenntartó műveletekben vesznek részt. Egy másik amerikai kormányzati illetékes szerint amennyiben az amerikai személyzetet nem védik meg ilyesmitől, akkor nem lesznek a jövőben amerikaiak az ilyen küldetésekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?