Valér
-2 °C
0 °C

Vadászgépek cirkálnak az amerikai nagyvárosok felett

2002.07.01. 16:24
Megerősítik az amerikai nagyvárosok légvédelmét július 4-én, az Egyesült Államok nemzeti ünnepén - jelentették be a Pentagon illetékesei. Colin Powell külügyminiszter szerint az amerikai népnek ébernek kell maradnia az ünnepségek alatt is.
A légvédelem megerősítése nem egy konkrét fenyegetésre adott válasz, inkább a nap szimbolikus jelentőségének felismerése - nyilatkozta az emberek megnyugtatása érdekében a Pentagon egyik illetékese. A huszonnégy órás járőrözés alatt a pilóták véletlenszerű sorrendben és időpontokban jelennek meg a városok felett. A Pentagon New Yorkon és Washingtonon kívül nem jelölte meg pontosan, hogy mely városok kerülnek sorra. Emellett a szövetségi légügyi hivatal korlátozásokat vezetett be a civil repülésben bizonyos tereptárgyak, például a New York-i Szabadságszobor és Mount Rushmore felett az ünnepnapon.

Nem lesznek ágyuk a Fehér Ház mellett

Miután a múlt héten egy kisgép engedély nélkül repült be a washingtoni biztonsági zónába, többféle változtatást vezettek be a légierőnél. Többek között optimalizálták a felszállásra váró gépek helyzetét, hogy gyorsabban szállhassanak fel. Tovább felgyorsították a szövetségi légügyi hivatal és az észak-amerikai repülésvédelmi parancsnokság közötti kommunikációt. Ugyanakkor elvetették a légvédelmi ágyúk felállítását a Fehér Ház mellett. Az automata légvédelmi rendszerek felállításának ötletét is elvetették, mert ez esetleg a zsúfolt légtérben egy ártalmatlan gépet semmisítene meg.

Powell: Éberen ünnepeljenek az amerikaiak

Donald Rumsfeld védelmi miniszter nem kommentálta, hogy kaptak-e fenyegetéseket az ünneppel kapcsolatban. Powell külügyminiszter szerint az amerikaiak nyugodtan élvezzék az ünnepségeket, de őrizzék meg éberségüket. Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta, hogy mind a CIA, mind az FBI folyamatosan kutatnak majd bármilyen gyanús körülmény után - jelentette a CNN.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!