Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szereti Ön Amerikát?

2002.12.05. 08:28
Romlik az Egyesült Államok megítélése a nagyvilágban. A Pew közvélemény-kutató intézet 44 országban végzett felmérést összesen 38 ezer személy megkérdezésével. A szerdán közzétett adatok szerint az idén 19 országban kedvezőtlenebb az Egyesült Államokról kialakított kép 2000-hez viszonyítva.
A két évvel ezelőtti, 27 országban felvett adatok szerint idén nem túl meglepő módon különösen a muzulmán országokban csökkent az USA népszerűsége.

A törökök és a jordánok fújjolnak,
az üzbégek és az oroszok rajonganak

Törökországban csökkent a legnagyobb mértékben - 52 százalékról 30 százalékra - azok aránya, akik jó véleménnyel vannak az Egyesült Államokról. Pakisztánban 23 százalék helyett már csak a lakosság 10 százalékának van pozitív képe Amerikáról. Egyiptomban a megkérdezettek 69, Jordániában pedig 75 százalékának rossz véleménye van Amerikáról. Nőtt viszont az Egyesült Államokat kedvezően megítélők aránya Nigériában (46-ról 77 százalékra), Üzbegisztánban (56-ról 85 százalékra) és Oroszországban (37-ről 61 százalékra).

Irak kérdése megosztottá tette a nemzetközi közvéleményt

A franciák, a németek és az oroszok háromnegyede szerint Washingtont a kőolaj motiválja abban, hogy háborúzna Irakkal, míg az amerikaiaknak csak a 22 százaléka gondolja ugyanezt. A németek, a franciák és az oroszok többsége ellenzi a katonai intervenciót Szaddám Huszein megdöntésére. Nagy-Britanniában, Kanadában és Olaszországban a megkérdezettek legalább 70, Franciaországban és Németországban pedig mintegy 60 százalékának kedvező a véleménye az Egyesült Államokról.

Madeleine Albright volt külügyminiszter, a Pew intézet felmérésének vezetője úgy vélte, hogy az adatokat nagy mértékben befolyásolhatta az a tény, hogy az Egyesült Államok a világ egyetlen szuperhatalma.