Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Újabb amerikai elnökjelölt szállt ki a versenyből

2007.02.24. 00:10
Tom Vilsack volt iowai kormányzó egyszerűen nem bírta pénzzel az egyre élesebb előválasztási kampányt. Ő már a második demokrata politikus, aki nem bírta a versenyt.

Újabb politikus lépett ki az amerikai elnökválasztási küzdelemből; Tom Vilsack volt iowai kormányzó pénteken közölte: nem képes talpon maradni a kegyetlen tempójú kampányban, nincs elég pénze.

"Megszerveztük, hogy győzelmet arassunk a 2008 januári előválasztásokon. Mindenünk megvan arra, hogy megnyerjük a jelöltséget, majd az általános választást, kivéve a pénzt" - indokolta döntését a népszerű demokrata párti politikus.

A volt kormányzó - aki tavaly november óta 1 millió dollárt gyűjtött össze kampányára - közölte: nem tud annyi pénzt szerezni, hogy a 2008 novemberi elnökválasztást megelőző hosszú kampányt végigharcolja.

"Azt hiszem, most már elég világos, hogy nem tudok összegyűjteni ennyi pénzt" - jelentette ki, hozzátéve, még korai azt kérdezni, melyik politikus jelöltségét támogatja. Arra az újságírói kérdésre sem tudott felelni, gondolkodik-e esetleg az alelnökségi jelölésen.

Vilsack a második a jelentősebb elnökjelölt-aspiránsok közül, aki a küzdelemből kilépni kényszerül. Korábban Evan Bayh indianai demokrata szenátor köszönt el a küzdelemtől azzal az indoklással, hogy nagyon alulról indult, és nem képes versenyezni a nagyágyúkkal a "kimerítő kampánykörnyezetben".

A Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő három legerősebb politikus továbbra is Hillary Rodham Clinton New York-i, Barack Obama illinois-i, valamint John Edwards volt észak-carolinai szenátor.

Vilsack a legutóbbi időkig teljes erőbedobással szervezte kampányát, járta az országot, rendezvényeken lépett fel, egyik központi üzenete az iraki háború kíméletlen bírálata volt.

A 2008-as amerikai elnökválasztási kampány sajátossága, hogy a pártok elnökjelöltjeinek kiválasztását célzó előválasztások valószínűleg "orrsúlyosak" lesznek. Ez azt jelenti, hogy több nagy állam, megelégelve, hogy a kisebb államokra a korai előválasztási időpontok miatt valódi súlyuknál sokkal nagyobb figyelem irányul, úgy döntöttek, korábban tartják meg saját előválasztásaikat. Kalifornia mellett több nagy szövetségi állam már február 5-én meg akarja rendezni az előválasztásokat, így sok elemző ezt a napot egyfajta országos előválasztásnak tekinti, ugyanis lehet, hogy már akkor eldől, mely politikusok nyerik el a pártok jelöltségét. A korai előválasztások miatt rendkívül felgyorsult a jelöltek kampánya és a pénzgyűjtés azért, hogy a nagy lakosságú országrészekben a drága médiafigyelem megvásárlásával eljuthassanak a választókhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?