Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Vízumkényszerrel büntetné az amerikaiakat Csehország

2006.03.20. 17:42
Pontosan úgy egrecíroztatná a Csehországba beutazó amerikaiakat Cyril Svoboda cseh külügyminiszter, ahogy az Egyesült Államokba utazó csehekkel bánnak. Javaslatát minisztertársa is bírálta.

Megszigorítaná az amerikai, az ausztrál és a kanadai turisták csehországi beutazását Cyril Svoboda cseh külügyminiszter. Az említett három ország továbbra is szigorú, egyoldalú vízumkényszert tart fenn Csehországgal szemben, Svoboda ezért nehezítené meg állampolgáraik csehországi beutazását.

"Polgárainkat megalázó procedúrának vetik alá az Egyesült Államok repülőterein. Ezért szeretném, ha mi is bevezetnénk egy ugyanilyen eljárást" - mondta a cseh diplomácia vezetője egy vasárnapi tévévitában. "Ez nem kötekedés, csak az egyensúly helyreállítása" - fűzte hozzá újságírói közbevetésre válaszolva.

Frantisek Bublan cseh belügyminiszter elutasította minisztertársa megközelítését, amely szavai szerint szükségtelen ellenségeskedés, s nem szolgálja Csehország javát.

Csehországban hosszú ideje vitatéma az Egyesült Államokba való beutazáshoz szükséges vízum kérdése. Vladimír Zelezny független európai parlamenti képviselő - a cseh Nova TV volt vezérigazgatója - a júniusban esedékes csehországi parlamenti választásokat megelőző kampányának egyik témájává tette a vízummentesség kérdését.

Az amerikai hatóságok legfőképp azon feltétel teljesüléséhez kötik a cseh vízummentesség kimondását, hogy a benyújtott vízumkérelmek közül az elutasítottaké ne haladja meg a 3 százalékot. Ez az érték jelenleg 10 százalék körül mozog. Tavaly 35 ezren folyamodtak amerikai vízumért Csehországban.