Géza
-12 °C
-4 °C

Irak hozhatja össze a Nyugatot Iránnal

2006.11.14. 13:33
Az amerikai és a brit vezetés is egyre nyitottabbnak tűnik a közel-keleti béke megteremtését célzó törekvésekben, az Egyesült Államok egyenesen kijelentette, tárgyalóasztalhoz ülne Iránnal. Blair szerint első lépésként az izraeli-palesztin konfliktust kéne megoldani, aztán Irán és Szíria segítségével jöhet Irak.

Az iraki polgárháborús helyzet megoldásában való részvételre és a Nyugattal való együttműködésre szólította fel Iránt és Szíriát több ország, az Egyesült Államok jelezte, hogy mindkettővel tárgyalásokat tervez. Az amerikai elnök, George W. Bush hétfőn az Irak Tanulmányi Csoport szakértőivel találkozott, akik újraértékelik az Egyesült Államok iraki stratégiáját, és akikkel kedden Tony Blair videokonferenciát tart.

Bush annak ellenére, hogy tárgyalna a két országgal, kritikát fogalmazott meg a terrorizmus támogatása valamint az iráni atomprogram miatt. Elemzők szerint azonban az Egyesült Államok nyitott bármilyen új ötletre, ami az iraki helyzet megoldásához vezet. A múlt heti amerikai választásokon a republikánusok alulmaradtak a demokratákkal szemben, vereségükhöz nagyban hozzájárult az elhibázott háborús politika.

Blair az izraeli-palesztin konfliktussal kezdené

Tony Blair felszólította Busht, hogy ismerje fel végre, az izraeli-palesztin konfliktus megoldásán múlik a közel-keleti béke kiszélesítése, ezen belül is Irak sorsa, írja a Guardian. A brit miniszterelnök szokásos évenkénti külpolitikai beszéde a londoni Guildhallban hangzott el hétfőn este. Blair szerint „új típusú kapcsolatot” kéne kialakítani Iránnal és Szíriával, ugyanakkor kijelentette, hogy a britek politikáján nem változtat, indoklásként Bush-hoz hasonlóan a terrorizmus támogatását, Irán esetében pedig a nukleáris ambíciókat említette.

Blair a múlt hónapban Damaszkuszba küldte külügyi tanácsadóját, hogy Bassár el-Aszad elnökkel tárgyaljon. Ő volt az utóbbi évek legmagasabb rangú brit tisztségviselője, aki Szíriába látogatott, ami a két ország közti kapcsolat enyhülését bizonyítja. John Howard ausztrál miniszterelnök szintén kijelentette, hogy csak tárgyalásos úton tudja elképzelni az iraki helyzet rendezését, írja a CNN.

Blair kitért arra is, kételkedik abban, hogy a koalíciós csapatok 18 hónapon belül kivonulnak Irakból. Úgy véli, a megoldás nem is Irakban rejlik, hanem a régióban, de az izraeli-palesztin konfliktus megoldásával kéne kezdeni a folyamatot, majd Libanonnal kellene folytatni. „Egyesíteni kéne minden arab és muzulmán hangot országaik békéjéért, főként Irakért” – fogalmazott.

Irán tárgyalna

Blair sürgette Szíriát és Iránt, hogy döntsék el, beszállnak-e a közel-keleti békéről folyó párbeszédbe és partnerek lesznek-e, vagy a teljes elszigeteltséget választják. Véleménye szerint mindkét ország hosszú távú érdeke, hogy béke legyen, és stabilizálódjon a Közel-Kelet.

Irán hétfőn bejelentette, hogy hajlandó átgondolni a tárgyalás lehetőségét, ha az Egyesült Államok nevében megkeresik őket. „Hivatalosan kell felvetniük tárgyalás szándékukat, amit Irán átgondol” – fogalmazott Mohamed Ali Husszeini iráni külügyi szóvivő a Reutersnek adott nyilatkozatában. Diplomaták szerint ugyanakkor nehéz lenne az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának, hogy Irán közreműködésével próbáljanak rendet tenni Irakban, miközben szankciókkal fenyegetik Teheránt.