Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Bush nem szoríthatja sarokba Észak-Koreát

2006.11.18. 17:10
Bush az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcsértekezleténnem tudta megszerezni Dél-Korea támogatását a nukleárisfegyverek gyártásához szükséges eszközök szállításával gyanúsított észak-koreai hajók feltartóztatásához. Oroszország szerint Iránt és Észak-Koreát nem szerencsés sarokba szorítani.

Az Egyesült Államok arra szeretné rávenni Hanoiban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcsértekezletén részt vevő állam és kormányfőket, hogy atomfegyverprogramja feladására ösztökéljék Észak-Koreát kísérleti atomrobbantása és rakétakísérletei miatt.

George Bush amerikai elnök a csúcsértekezlet nyújtotta alkalmat kihasználva Hanoiban tanácskozik annak a négy országnak - Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország - a vezetőivel, amelyekkel együtt az Egyesült Államok részt vett az Észak-Koreával a phenjani atomprogram feladásáról folytatott, tavaly megrekedt, de most felújítani tervezett hatoldalú tárgyalásokon.

Nem kutathatják át a hajókat

Bush szombaton előbb külön-külön találkozott Ro Mu Hjon dél-koreai elnökkel és Abe Sindzo japán kormányfővel, majd hárman együtt ültek tárgyalóasztalhoz. Stephen Hadley amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó elmondta: a felek azt vitatták meg, hogy Észak-Koreát nyomásgyakorlás és ösztönzők együttes alkalmazásával kell megpróbálni rávenni atomprogramja feladására, illetve szükség van a három ország és Kína lépéseinek összehangolására.

Bush és Abe kétoldalú találkozójukon egyetértett abban, hogy nem engedhető meg nukleáris anyagok, berendezések észak-koreai exportja és importja. Bush azonban nem tudta megszerezni Dél-Korea támogatását a nukleáris és rakétafegyverek gyártásához szükséges eszközök szállításával gyanúsított észak-koreai hajók feltartóztatásához és átkutatásához, amit az ENSZ biztonsági tanácsi határozata pedig lehetővé tesz. Szöul attól tart, hogy a hajók átkutatása fegyveres incidensekhez vezethet. Bush vasárnap találkozik Vlagyimir Putyin orosz és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel.

Az APEC-csúcs Észak-Koreának szóló üzenete várhatóan vasárnap hangzik el, ekkor teszik közzé hivatalosan a csúcs nyilatkozatát, amelyben a szervezet 21 tagállama - szombati előzetes közlés szerint - az Észak-Koreával szemben elrendelt ENSZ-szankciók teljes körű betartását, illetve konkrét lépéseket vár el Phenjantól atomprogramjának felszámolása végett. Az Egyesült Államok máris elégedettségét hangoztatta a dokumentummal kapcsolatban.

Nem szabad sarokba szorítani a koreaiakat

Közben Kanada az észak-koreai vezetéshez intézett erélyes hangvételű, a nukleáris fegyverkezési ambícióival kapcsolatos vita megoldását sürgető üzenettel Phenjanba küldte szöuli nagykövetét - jelentette be szombaton a dél-koreai elnöki hivatal. Közlése szerint a már Phenjanban érkezett nagykövet útjáról Stephen Harper kanadai kormányfő tájékoztatta szombaton Hanoiban Ro Mu Hjon dél-koreai elnököt az APEC csúcsértekezlet alkalmából tartott kétoldalú találkozójukon. A phenjani kormány október 31-én beleegyezett abba, hogy egy éven át tartó bojkott után visszatér a nukleáris vita rendezéséről folyó pekingi hathatalmi tárgyalásokhoz, amelyeket decemberben újítanának fel, bár időpontot még nem jelöltek ki.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy Iránt és Észak-Koreát sarokba szorítsa és így próbálja meg rávenni a két országot nukleáris ambíciói feladására. Hangsúlyozta, hogy ügyüket határozottan, de nagyon óvatosan kell megközelíteni. Lavrov hanoi csúcsértekezletén tartott sajtóértekezletén - az iraki és iráni atomprogrammal kapcsolatos túlságosan éles reagálás veszélyeire figyelmeztetve - úgy vélekedett: ha most sikerült kölcsönösen elfogadható megállapodást elérni, úgy megerősítik a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozására hivatott atomsorompó-egyezmény rendszerét.

Amennyiben nem tudnak ilyen megállapodást kötni, akkor az atomfegyverek terjedésének veszélyei még fokozottabban jelentkeznek majd. Lavrov elmondta azt is: Oroszország és Kína megállapodott arról, hogy a két ország együttműködik a hatoldalú tárgyalások mielőbbi felújítása érdekében.

Az amerikai külügyminiszter Vietnam példájának a követésére és a külvilág felé való nyitásra buzdította Mianmar (az egykori Burma) és Észak-Korea önkényuralmi vezetőit. Condoleezza Rice az APEC-csúcs alkalmából rendezett hanoi üzletember-fórumon azt hangoztatta, hogy semmi sem szolgálná jobban a mianmari és észak-koreai nép érdekeit, mint az, ha a rangúni és phenjani vezetők megszívlelnék Vietnam példáját, s a nyitás politikáját választva, a nemzetközi közösségbe beilleszkedve rátérnének a béke és a jólét útjára. Jelenleg azonban elszigetelik országaikat a térségbeli fejlődéstől, az együttműködés lehetőségeitől - tette hozzá.

Egy másik fontos kérdést érintve az APEC a szabadkereskedelmi tárgyalások mihamarabbi felújítását sürgette szombaton. A 21 tagállam vezetője szerint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretén belül folyó tárgyalásokat mielőbb ki kell vezetni a jelenlegi zsákutcából. Egyúttal "kollektív és egyéni" kötelezettséget vállaltak arra, hogy a dohai tárgyalásokon "ambiciózus és kiegyensúlyozott" megállapodást kötnek.