Nem csökkenti légszennyezését az Egyesült Államok

2001.05.07. 11:09
Bár a Bush-adminisztráció szélviharszerű gyorsasággal kivívta mind a zöldek, mind a (látszólag) környezetbarátabb európai szövetségesek ellenszenvét és aggodalmát az üvegházgázok kibocsátásának korlátozásáról szóló kiotói protokoll egyoldalú felmondásával, az offenzíva java még csak ezután következik. Jóllehet, több most megjelent felmérés szerint az Egyesült Államok különböző energiatakarékossági technikák felhasználásával jelentősen visszafoghatná energiaéhségét, a Bush vezette Fehér Ház inkább a termelés drasztikus fokozásában látja az "energiaválság" megoldását. Az eredmény növekvő légszennyezés lenne.
Dick Cheney alelnök, a Fehér Ház energiaügyi bizottságának vezetője a múlt héten jelentette be, hogy az általa elkészített hosszú távú energiaprogram a következő húsz évben az olaj, a szén és a földgáz növekvő felhasználásában látja az "amerikai energiaválság" megoldását. Némileg megkérdőjelezi az elképzelés komolyságát, hogy Cheney 1300 új erőművet építene az elkövetkezendő húsz évben - hetente több mint egyet.

A bővülő energiaigény drasztikus szennyezésnövekedést jelent

Különböző energiatakarékossági technikák alkalmazásával meg lehetne spórolni az erőműépítéseket
Az Egyesült Államok, bár a világnépesség mindössze 5 százalékával rendelkezik, az összenergia-felhasználás 25 (!) százalékát mondhatja magáénak. Az amerikai energiügyi minisztérium becslése szerint az ország energiaigénye 2020-ra 37 billió kWh-ra nő az 1999-es 28 billióról. Ez azt jelenti, hogy 2020-ra az ország évi kétmilliárd tonna (!) széndioxidot fog az atmoszférába pumpálni. Jelenleg a világ széndioxid-kibocsátásának negyedéért felelős az USA.

Egyre kevesebbet költenek a takarékosságra...

Ami az energiamegtakarítási programokat illeti, azokhoz az új adminisztráció olyannyira szkeptikusan viszonyul, hogy a 2002-es költségvetésben 15 százalékkal csökkentették az energiaügyi minisztérium által erre fordítandó pénzt. A Union of Concerned Scientists nevű tudósszervezet szerint 1993 és 1998 közt 45 százalékkal csökkent az erre fordított pénz, az energiatermelés pedig 66 milliárd kWh-ról 49 milliárd kWh-ra esett vissza. A megújuló energiaforrások szerepe szintén csökkent némileg az elmúlt években.

...pedig megérné

Lehet, hogy ez hiba. Több most megjelent felmérés igazolja, hogy különböző energiatakarékossági technikák alkalmazásával meg lehetne spórolni az erőműépítéseket. A Tanács az Energiatakarékos Gazdaságért nevű szervezet májusi jelentése szerint ha az amerikai autók fogyasztását 2020-ig évi 5 százalékkal javítanák, az azt jelentené, hogy az országnak nem kellene egyetlen új olajkutat sem építenie. Egy, a The New York Times által idézett felmérés szerint a megfelelő technológiákkal 20-47 százalékkal vissza lehetne fogni az ország növekvő energiaétvágyát.

Bár Cheney - aki egyébként Bushhoz hasonlóan az olajszakmában dolgozott politikai pályafutása előtt - keményvonalas beszédekkel igyekezett lepattintani az aggodalmas környezetvédőket, a kaliforniai energiakrízis némi ellentmondást idézett elő Washingtonban. Jóllehet az új energiapolitika látványosan tesz a takarékosságra, Bush elnök felszólította a kaliforniai szövetségi hivatalokat, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az energiafogyasztás csökkentésére. Paul Wolfowitz hadügyminiszter-helyettes múlt pénteken azt nyilatkozta a kaliforniai The Orange County Registernek, hogy saját minisztériuma is 5-10 százalékos megtakarításra törekszik.  • Tippek
  • Hírek