Huba
19 °C
33 °C

Imázsközpont alakult az USÁ-ban

2002.07.30. 22:33
Imázsjavító központot hozott létre a Fehér Ház. Az intézmény feladata, hogy javítson az amerikaiakról alkotott negatív képen. A Bush-adminisztráció külpolitikáját világszerte sokan arrogánsnak ítélik.
A washingtoni Fehér Ház kedden hivatalt állított fel az Egyesült Államokról külföldön kialakult kép javítására. A Világkommunikációs Hivatal (Office on Global Communication) létrehozására azért volt szükség, mert George W. Bush elnök politikája - amely sokak szerint fölényesen kezeli a világ szenvedéseit - súlyosan torzította az Egyesült Államok nemzetközi imázsát.

A Fehér Ház nem sokkal azután számolt be a hivatal felállításáról, hogy a Külkapcsolatok Tanácsa (Council on Foreign Relations) elnevezésű New York-i intézet felszólította Busht, hogy állítsa helyre "Amerika külföldön megrendült arculatát", mielőtt a negatív érzések aláássák az amerikai érdekeket.

Arrogáns, lenéző, képmutató Amerika

"Világszerte, Nyugat-Európától a Távol-Keletig sokan arrogánsnak, képmutatónak, magába zárkózónak, önmagával szemben elnézőnek és másokat lenézőnek tartják az Egyesült Államokat. Meg kell értenünk és el kell fogadnunk, hogy az úgynevezett arculatproblémák és a külpolitika egymástól nem elválasztható dolgok" - hangsúlyozta az intézet egyik jelentése.

Az új hivatal az AP hírügynökség szerint abból a korábbi tájékoztatási kampányból nőtt ki, amelyet az afganisztáni hadjárat és a terrorizmus elleni harc megtámogatására indítottak. Bush tanácsadói úgy nyilatkoztak: a hivatal dolga az lesz, hogy biztosítsa az elnök üzeneteinek célba juttatását, s előmozdítsa a szövetségesi kapcsolatok ápolását.