Viola
-6 °C
-2 °C

Eredménytelen amerikai-koreai rakétatárgyalások

2000.11.03. 14:40
Kuala Lumpurban pénteken befejeződött az amerikai-észak-koreai tárgyalások újabb fordulója. A tárgyalásokon nem sikerült áttörést elérni, a felek még a következő fordulót sem tűzték ki.
A kiadott amerikai közlemény szerint a tárgyalások "konstruktívak és mélyek voltak", és napirenden volt, hogy Észak-Korea jelentősen korlátozná rakétáit cserébe a műholdfelbocsátás lehetőségéért. Ugyanakkor Robert Einhorn amerikai külügyi államtitkár-helyettes a közleményben hangsúlyozta: "A felek tisztázták álláspontjukat, de még számos fontos kérdés vár megoldásra". Az eredetileg az amerikai nagykövetségen tervezett sajtótájékoztatót a küldöttségvezető lemondta - közölte az MTI.

Az észak-koreai rakétaprogram
A rakétaprogram eredete a Kim Il Song által megfogalmazott katonai doktrínához nyúlik vissza. Eszerint a hadsereg szerepe mindenkor készen állni az ország egyesítésére Dél-Koreával, illetve biztosítani a jelenlegi rendszer túlélést egy esetleges egyesülést követően. Egy lehetséges konfliktus esetén a rakétaerőkre várna a feladat, hogy a hátországban található vezetési pontokat, raktárakat, katonai bázisokat megsemmisítsék.
Az észak-koreai küldött is csupán rövid nyilatkozatot tett a sajtó előtt. Ebben Dzsong Szon Il, az észak-koreai külügyminisztérium főtitkára csupán a tárgyalás "konstruktív és komoly légkörét" méltatta, részletekbe nem bocsátkozott - tájékoztatott a BBC.

Bill Clinton amerikai elnök korábban a megbeszélések sikerétől tette függővé phenjani útját, tehát valószínű, hogy a látogatás meghiúsul, mivel a felek még az újabb tárgyalási fordulót sem tűzték ki. Ez esetben azonban az elnök utódának kell újraértékelnie Washington észak-kelet-ázsiai politikáját.

Washington azért tárgyal Phenjannal, mert attól tart, hogy Észak-Korea rakétákkal és rakétatechnológiával lát el olyan, atomfegyver gyártására képes országokat, mint Pakisztán vagy Irán, és ez komoly veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve.

Az észak-koreai rakétaarzénál

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!