Mátyás
-6 °C
1 °C

Húszmillióval több szavazó

2004.11.03. 01:44
Húszmillióval több szavazó adhatta le szavazatát a 2004-es amerikai elnökválasztáson, mint négy évvel ezelőtt, a részvételi arány azonban hat-hét százalékkal elmarad az 1960-as csúcstól. Az exit-pollok Kerry fölényét jelzik, az első választást mégis Bush nyerte. Hart's Locationben és Dixville Notchban a republikánus elnök 16-14, illetve 19-7 arányban győzött.
Nézze meg a képeket!
A magyar idő szerint éjfél körül nyilvánosságra került exit-pollok megerősítik az előzetes várakozást, tényleg minden idők legszorosabb amerikai elnökválasztása lehet a 2004-es. Floridában, az egyik legtöbb elektort adó államban a szavazók megkérdezésén alapuló felmérések szerint Kerry 50-49-re győzött. A magas részvétel miatt egy órát kellett várniuk, amíg leadhatták voksaikat. Négy évvel ezelőtt ebben az államban tört ki valóságos háború a szavazási rendellenességek miatt. 2000-hez hasonlóan megint csak pár szavazaton múlhat a döntés.

A demokrata jelölt győzelmét jelzik Ohióban, Pennsylvaniában, Wisconsinban, Michiganben, Minnesotában és Új-Mexikóban. Az exit-pollok szerint Nevada, Észak-Karolina és Coloradó Bushé, írja a slate.com. Messzemenő következtetéseket ezekből az adatokból nem lehet levonni, mert négy évvel ezelőtt hasonló magabiztossággal vezetett Gore, az akkori demokrata jelölt.
Friss adatokért klikkeljen ide>>>

A Kennedy-Nixonra többen mentek

Az első szavazóhelyiségek hagyományosan a New Hampshire-beli Hart's Locationben és Dixville Notchban nyíltak meg helyi idő szerint éjfél után, közép-európai idő szerint hajnali hat órakor. A helyi választást Bush nyerte 16-14, illetve 19-7 arányban. Az összes szavazó száma elérheti a 120 milliót a 2000-es 100 millióval szemben. A magas részvételi arány Kerrynek kedvezhet, mivel az új szavazók inkább a változás mellett döntenek.

Eric Davis, a Vermont szövetségi államban lévő Middlebury Egyetem szakértője szerint 56-57 százalékos lehet a részvételi arány, azaz 5-6 százalékkal többen mennek, mentek el szavazni, mint négy éve, amikor 51,3 százalékos volt ez az adat. A kulcsfontosságú államokban, amelyek elhódítása döntő jelentőségű lehet a végeredmény szempontjából, akár 10 százalékkal is meghaladhatja a 2000-es rátát.

Az Egyesült Államokban 1924 óta az 1960-as elnökválasztáson volt mindeddig a legmagasabb részvételi arány, 62,8 százalék. Akkor John Kennedy győzedelmeskedett a Republikánus Párt jelöltje, Richard Nixon fölött.

Mélyül a szakadék

Nézze meg a képeket!
A Wall Street Journal keddi elemzése szerint a választás csak kiélezi a két tábor ellentéteit, és csak még jobban megosztja majd az amerikai társadalmat. George Bush elnök győzelmét sokan a megtévesztés diadalának fogják minősíteni, mivel úgy ítélik meg, hogy a hiszékeny közvéleményt meggyőzte arról, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök állt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások mögött. Ha John Kerry szenátor győz, ugyanannyian gondolják majd, hogy korrupt liberálisok mesterkedése juttatta a Fehér Házba a lódító média elit segítségével.

Képviselőket, szenátorokat is választanak

Az amerikai választók nem közvetlenül választják meg elnöküket, hanem az elnökjelöltet támogató elektorokra szavazhatnak. Az elektorok száma államonként változik, a győztes egy állam összes elektori szavazatát viszi. Bővebben >>

Az elnökválasztással egy időben az amerikaiak 435 képviselőházi tagot, 34 államban szenátort, és 11 kormányzót is választanak.

A szavazó meghalt, a voks érvényes

Szabálytalanságokról is érkeztek már jelentések. A Drudge Report szerint Philadelphiában már azelőtt találtak kétezer kitöltött szavazócédulát, hogy megnyitottak volna a szavazóhelyiségek. Az AP egy idős hölgy esetéről jelentett, aki október elején adta le postai úton szavazatát, azóta meghalt, de szavazata mégis érvényesnek számít. A több szavazókörben történő regisztrálás lehetősége is adott, egy amerikai így akár annyiszor szavazhat, ahány helyen lakóingatlannal rendelkezik. Bővebben >>