Klaudia
-3 °C
3 °C

Nem lehet megjósolni, ki nyeri az amerikai elnökválasztást

2004.11.01. 11:06
Minden idők legdrágább kampánya után még mindig fej-fej mellett Kerry és Bush. A nagy szavazási kedv a demokratáknak kedvezne, de szinte biztos, hogy megint megismétlődik a négy évvel ezelőtti újraszámolási hercehurca.
A legnagyobb bizonytalanság közepette választanak kedden elnököt az Egyesült Államokban. George Bush elnök és John Kerry szenátor országos támogatottsága a Gallup vasárnapi felmérése szerint egyaránt 49-49 százalék.

Bush vs. Kerry - várható eredmények (október 30.)

A pártok mozgósító kampányának köszönhetően több, mint 143 millió amerikai szerepel a választási névjegyzékekben, 10 millióval több, mint 2000-ben, ami igen magas részvételi arányt vetít előre. Az elnökválasztás kimenetelének teljes bizonytalansága részben az új szavazók rendkívül nagy számával magyarázható. A felmérések megbízhatatlanságának egyik oka, hogy a közvélemény-kutatók el sem érik azokat az amerikaiakat, akik a vonalas helyett csak mobiltelefont használnak, ezek jó része pedig többnyire fiatal, új szavazó.

Minden idők legdrágább kampánya

Az amerikai választások történetének egyik legkeményebb és egyértelműen a legdrágább kampánya zárul hétfőn este. A választás eredménye attól függhet, hogy végül is kik és hányan mennek el szavazni, a két jelölt - George Bush és John Kerry - mennyire tudta mozgósítani választói bázisát. A nagyobb részvételi arány a Demokrata Pátnak kedvez.

A szavazók aznap döntenek a képviselőház összetételéről, a szenátori helyek egyharmadáról, valamint 11 kormányzói tisztségről is.

A Republikánus Párt a felmérések szerint csaknem bizonyosan megőrzi képviselőházi és várhatóan szenátusi többségét is. November 2-án megválasztják a 435 tagú képviselőházat és a 100 tagú szenátus 34 tagját. A képviselőket két évre, a szenátorokat pedig hat évre választják.

A választásokkal egybekötve sok államban tartanak népszavazást a legkülönfélébb témákban. Dél-Carolinában a választók érvényteleníthetik azt a rendelkezést, amely szerint szeszes italt tilos 1-2 deciliteres kiszerelésben árusítani. Alaszkában arról határoznak, hogy a medvevadászok használhatnak-e csalétket. Kalifornia állam 3 milliárd dollárt fordít őssejt-kutatásra, amennyiben a választók jóváhagyják. Coloradóban arról rendeznek referendumot, hogy marad-e a többségi elv, vagy az arányos választás szerint osszák el az állam elektorait. Az utóbbi rendszer, ha megszavazzák, a mostani elnökválasztásra is érvényes. Tizenegy államban arról is döntenek, hogy az állam alkotmányában rögzítsék-e az egyneműek házasságának a tilalmát, pontosabban a házasság férfi és nő frigyeként való meghatározását.

Újraszámolások várhatóak

Sok amerikai azért imádkozik, hogy bárki győzzön is, győzelme egyértelmű legyen és ne kelljen "karácsonyig" várni, amíg hivatalosan is bejelentik, hogy ki nyerte meg az elnökválasztást.

Elképzelhető, hogy kedd este (közép-európai idő szerint szerda hajnalban) még nem lehet tudni, hogy ki lett a győztes. Sokféle gond adódhat. Előfordulhat, hogy néhány államban a választás napja után összeszámolandó ideiglenes voksok száma nagyobb lesz, mint a két elnökjelölt közötti szavazatkülönbség. Ideiglenes szavazólapot kap a 2002 évi Segítsd Amerikát Szavazni törvény (HAVA) előírásaként az az állampolgár, akinek a neve valamilyen bürokratikus tévedés folytán nem szerepel a választói névjegyzékben. Várhatóan százezrek kerülnek ilyen helyzetbe. Az ideiglenes voksokat csak azután lehet összeszámolni, hogy ellenőrizték a szavazati jogosultságot. Ennek a határideje államonként eltérő, Ohio államban például december 1. A becslések szerint Ohióban várhatóan 250 ezer ideiglenes szavazatot adnak le. George Bush elnök a 2000. évi elnökválasztáson 165 ezer szavazattöbbséggel nyerte el az állam elektori szavazatait. Új-Mexikóban, ahol Al Gore demokrata párti jelölt 2000-ben 366 vokssal kapott többet, mint George Bush, az ideiglenes szavazatok száma 30 ezer körül lesz.

Jogi perpatvar várható amiatt, ha egyes államokban nem számolják össze azokat az ideiglenes szavazatokat, amelyeket nem a lakóhely szerint illetékes szavazókörzetben adnak le.

Előre fáj a fejük az illetékeseknek a bankautomatákhoz hasonló új elektronikus szavazógépek miatt is. A képernyőt érintve működtetett masinák könnyen meghibásodhatnak, nagy részük a voksokról nem nyomtat papírmásolatot, amire az utólagos ellenőrzéshez lenne esetleg szükség. A 2000 évi floridai szavazat-újraszámlálási hercehurcát okozó perforált szavazólapokat használnak Ohio nagy részében.

Jogi csatározásra az amerikai elnökjelöltek jogászok ezreit mozgósították és repülőgépeket béreltek számukra, hogy gyorsan eljuthassanak bárhová.

A The Washington Post című lap legutóbbi számának karikatúráján a bemondó a választás legfrissebb állását ismerteti a perek 81 százalékának összeszámolása alapján.