Kész a szövetségi dolgozók evakuálási terve

MTI
2002.08.18. 17:45
A Bush-kormány jóváhagyta azt a tervet, amelynek alapján tömegpusztító fegyverekkel történő támadás vagy fenyegetés esetén tizenöt percen belül megkezdődhet a szövetségi alkalmazottak rendezett és összehangolt evakuálása.

A tervet abból a kezdeti felfordulásból és fejetlenségből okulva dolgozták ki, amelyet a szeptember 11-i terrortámadások váltottak ki. A jegyzőkönyv szerint három szövetségi ügynökség - a humánerőforrás-ügyekkel foglalkozó hivatal (OPM), a rendkívüli helyzetekre szakosodott ügynökség (FEMA) és a kormányhivatalokat kiszolgáló szervezet (GEA) - igazgatói 350 000 szövetségi alkalmazottat küldhetnek haza hivatalaikból Washington térségében, és 1,8 milliót az egész országban, ha a fenyegetés beigazolódik. A három ügynökség közös - 24 órás ügyeletet tartó - műveleti központot hozott létre, amely állandó kapcsolatban áll a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorellenes részlegével.

A három ügynökség igazgatói perceken belül riaszthatják a Fehér Házat, valamint a helyi és területi illetékeseket. Számos kormányzati tisztségviselő kapott mobil- vagy műholdas telefont a szükséghelyzetekben azonnal felhívandó személyek listájával.  • Tippek
  • Babaváró hitel