Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Búvár kiképzést is kaptak a gépeltérítők

MTI
2002.09.10. 13:16
A szeptember 11-i terrorakció egyes résztvevői előbb Floridában, majd a katalán Aranyparton (Costa Dorada) búvárkiképzést kaptak, Európában lévő amerikai olajkutak és más célpontok elleni öngyilkos merényletek elkövetésére. Ezeket a támadásokat az FBI szerint a szeptember 11-i repülőgépes merényletek előtt és után, illetve sikertelensége esetén hajtottak volna végre. A három, Spanyolországban búvárkiképzést kapott terrorista: Mohamed Atta öngyilkos pilóta, Rarnzi ben Al Shibh, aki jelenleg is körözés alatt áll, valamint a marokkói Zacarias Moussaoui, a 20-as számú pilóta, akit augusztus 16-án tartóztattak le Minnesotában.

A titkosszolgálati szervek szerint a nemrég Marokkóban letartóztatott Zouhair Hilal, bin Laden helytartója, széleskörű ismeretekkel rendelkezett az oxigénpalackos búvárkodás területén. Ennek alapján gyanítható, hogy az al-Kaida merényleteket tervezett az Aranypart katonai és polgári célpontjai ellen, többek közt a Tarragona közelében lévő olajkút ellen, valamint az andalúz La Rota-i és a gibraltári katonai támaszpontok ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?