József, Bánk
-6 °C
0 °C

A NATO nem tekinti háborús cselekménynek a történteket

2001.09.11. 23:35
Az Atlanti Tanács kedd esti brüsszeli rendkívüli ülése után Lord Robertson főtitkár kitért azelől, hogy a keddi támadásokat háborús cselekménynek minősítse, ami a washingtoni szerződés, a NATO alapokmánya 5. cikkelye értelmében kollektív fellépést tesz szükségessé egy megtámadott szövetséges védelmében.

Nem nyilatkozott arról sem, hogy kit vagy mit gyanítanak a gaztett mögött és tart-e akár a szövetség, akár annak valamely állama hasonló támadástól. Csupán azt jelezte, hogy az Atlanti Tanács további üléseken fogja megvitatni a támadássorozatot és aláhúzta a szövetség eltökéltségét, hogy a terroristák nem vihetik el szárazon a szörnyű öldökléssel járó terrorista akciót.

Az ülésén a szövetségesek teljes szolidaritásukat fejezték ki a példátlan terrortámadás-sorozat áldozatává vált Egyesült Államok iránt és egyértelműen elítélték a szövetség egyik tagja ellen elkövetett barbár bűncselekményt, amit a nyilatkozatban "ártatlan polgári személyek esztelen mészárlásának" és "korunkban példátlan erőszakcselekménynek" bélyegeztek meg.

A nyilatkozatban a szövetségesek ünnepélyesen leszögezték, hogy a szolidaritás a szövetség lényege és az Egyesült Államok számíthat 18 szövetségese támogatására. A támadássorozat elkövetőinek pedig azt üzenték, hogy nem ússzák meg büntetlenül e kimondhatatlan bűncselekményt.