Ervin
14 °C
21 °C

Powell háborúnak minősítette a támadásokat

MTI
2001.09.12. 15:38
Háborús cselekményeknek minősítette a New York-i és washingtoni épületek elleni keddi terrortámadásokat Colin Powell amerikai külügyminiszter, és katonai válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Amerikai televízióknak nyilatkozva Powell kijelentette: az amerikai lakosság is egyértelműen háborúként értékeli a történteket, amelyekre Washingtonnak úgy is kell válaszolnia, mint egy háborús helyzetben. Az AFP jelentése szerint hozzátette, hogy nem pusztán az Egyesült Államok elleni hadműveletről van szó, hanem a civilizáció, illetve minden olyan ország elleni háborúról, amely hisz a demokráciában.

Nagy valószínűséggel katonai lesz a válasz, remélhetőleg sikerül megtalálni azokat az embereket, akiket támadni kell, és közvetlenül ellenük sikerül majd hadműveleteket végrehajtani. A súlyos helyzetet mindazonáltal nem lehet megoldani egy olyan ellentámadással, amely egy személy ellen irányul - fejtegette Powell. Hosszú távú konfliktusra kell készülni, amelyet több fronton vívnak majd meg - mondta.

A külügyminiszter azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok mozgósítani fogja a világot minden olyan rendszer ellen, amely támogatja az effajta akciókat. Elmondta, hogy már konzultált az ENSZ- és a NATO-főtitkárral, az Európai Unió tagországainak közös kül- és biztonságpolitikai megbízottjával, és a következő órákban több közel-keleti vezetővel tárgyalni szándékozik telefonon.