Konrád
8 °C
26 °C

Peresz-Arafat találkozó vasárnap?

MTI
2001.09.13. 14:30
Izraeli rádiójelentés szerint Simon Peresz izraeli külügyminiszter vasárnap találkozik Jasszer Arafat palesztin elnökkel a gázai nemzetközi repülőtéren. Más izraeli és palesztin források azonban nem erősítették meg, vagy nem kommentálták az értesülést. Peresz és Arafat közelgő találkozójáról az izraeli közszolgálati rádió számolt be csütörtökön, közelebbről nem megjelölt "politikai forrásra" hivatkozva. A jelentést ismertető AFP hírügynökség érdeklődésére az izraeli külügyminisztériumban egy forrás közölte, hogy továbbra is szó van ugyan Peresz és Arafat találkozójáról, de nem erősítette meg, hogy erre vasárnap és a gázai nemzetközi repülőtéren kerülne sor. A tárca szóvivője pedig nem kívánta kommentálni a hírt.

A Peresz-Arafat találkozó megtartását Colin Powell amerikai külügyminiszter bátorította szerdán, az egyesült államokbeli terrorcselekmények után. Ariel Saron izraeli kormányfő Arafatot mindazonáltal Oszama bin Ladenhez hasonlította (aki egyes találgatások szerint talán a terrorcselekmény-sorozat fő szervezője). Az izraeli rádió csütörtöki jelentése szerint Saron Powellel folytatott beszélgetése során kijelentette: "mindenkinek megvan a maga bin Ladenje, a mienk Arafat".

Az izraeli kormányfő ezt azzal indokolta, hogy Arafat - úgymond - bin Laden ideológiáját követte és felelős az elmúlt egy évben Izrael ellen elkövetett merényletekért. Palesztin vezetők szerint Saron e kijelentéssel ürügyet kíván adni a palesztinok elleni izraeli katonai fellépés bővítésére.