Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Oszama bin Laden a tálibok főparancsnoka?

MTI
2001.09.13. 17:03
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) biztos abban, hogy Oszama bin Laden önállóan is képes volt az amerikai városok ellen végrehajtott terrortámadások megszervezésére.

A titkosszolgálat illetékesei azt közölték csütörtökön, hogy adataik szerint az Afganisztánban rejtőzködő szaúdi milliárdosnak rendelkezésére állnak a szükséges anyagi eszközök és annyi jól kiképzett fanatikus, amennyi egy ilyen akció végrehajtásához kell. Emellett az FSZB információi szerint bin Laden jelenleg gyakorlatilag a tálib fegyveres erők vezérkari főnöki tisztét tölti be.

Az FSZB megismételte Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter közlését, miszerint a világ első számú terroristájának tekintett milliárdos kapcsolatban áll a csecsen szakadárokkal is. A testületnek olyan adatok állnak a rendelkezésére, amelyek szerint nemcsak az arab Hattáb parancsnok tartozik bin Laden környezetéhez, hanem nagyszámú csecsen fegyveres is kiképzést kap Afganisztánban. Az FSZB szerint bin Laden közreműködését valószínűsíti az a körülmény is, hogy a csecsen szakadár mozgalom csúcsvezetőségében alig van csecsen, a mozgalmat szinte kizárólag arabok és más országokból származó muzulmán fanatikusok irányítják.