Emőke
-4 °C
9 °C

Oroszország nem vesz részt az ellencsapásban

MTI
2001.09.14. 13:40
Kína, Oroszország, Kazahsztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán kormányfői pénteken Almatiban közös nyilatkozatban ítélték el az Amerikai Egyesült Államok ellen kedden elkövetett terrortámadásokat. Moszkva kész együttműködni Washingtonnal a terrorizmus elleni harcban, de nem fog vesz részt vállalni a keddi támadást megbosszuló válaszcsapásban.

Az Almatiban aláírt okmány "megbocsáthatatlannak és megengedhetetlennek... az emberi civilizáció alapelvei elleni kihívásnak" minősíti a hasonló cselekményeket. A találkozó résztvevői kijelentették: országaik készek együttműködni minden állammal és minden nemzetközi szervezettel a terrorizmus jelentette világméretű veszély gyökereiben való felszámolása érdekében.

Ugyanakkor a pénteken Jerevánban tárgyalásokat folytató Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter leszögezte: semmi okot nem lát arra, hogy az Egyesült Államok elleni támadást követő esetleges megtorló hadjárat részeként NATO-csapatok a közép-ázsiai egykori szovjet köztársaságok területén vonuljanak fel. Három ilyen ország - a türkmén, a tádzsik és az üzbég állam - szomszédos a tálibok afgán államával, ahol a szaúdi milliárdos terrorista, Oszama bin Laden, az Egyesült Államok első számú gyanúsítottja rejtőzik. Ivanov a találkozó során egyezményt írt alá örmény kollégájával az Örményország észak-nyugati részén, Gumri település mellett fekvő orosz katonai támaszpont megerősítéséről.

Moszkvában Anatolij Kvasnyin tábornok, az orosz erők vezérkari főnöke ugyancsak pénteken kijelentette: valószínűtlen, hogy orosz alakulatok részt vennének a keddi terrortámadásokat várhatóan megbosszuló amerikai válaszcsapásokban.