Szilárda
0 °C
6 °C

Madridban hasonló merényleteket terveztek

MTI
2001.09.14. 14:14
Az 1991 októberében, Madridban tartott közel-keleti békekonferencia ellen iszlám szélsőségesek egy csoportja a mostani amerikaihoz hasonló repülőgépes terrorakciót tervezett - közölte az El País pénteki száma, a SER rádióadóban nyilvánosságra hozott információ alapján, amely a spanyol kémszervezettől, a CESID-től származott.

Az öngyilkos repülőgépek Szudánból indultak volna 1991. október 10-én, és egyik célpontjuk a madridi Oriente palota lett volna, ahol a konferencia zajlott, és ahol a több mint 300 résztvevő közt az akkori két világhatalom vezetői, George Bush és Mihail Gorbacsov is jelen volt. A másik célpont az a szálloda lett volna, amelyben - az El País fogalmazásában - "az egyik legfontosabb delegáció tagjai szálltak meg".

A CESID-et egy - az újság által meg nem nevezett - arab ország kémszervezete értesítette. A terrorcselekmény tervéről csak az akkori spanyol kormányfő, Felipe González, Narcís Serra miniszterelnök-helyettes, Julián García Vargas védelmi miniszter, José Luis Corcuera belügyminiszter és Rafael Vera állambiztonsági államtitkár tudott. A spanyol kormány különleges biztonsági intézkedéseket vezetett be, maximális készültséget rendelt el a fegyveres erők körében, és a békekonferencia idején a spanyol légteret folyamatosan harci repülők pásztázták. A CESID-től származó információ szerint az akciót végül Szudánban lefújták.