Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Pakisztán ragaszkodik az ENSZ közreműködéséhez

MTI
2001.09.15. 18:56
Abdul Szattar pakisztáni külügyminiszter szerint országa teljes támogatásáról biztosítja a nemzetek közösségét a terrorizmus elleni harcban, de hangsúlyozta, hogy esetleges katonai akciónak az ENSZ keretein belül kell zajlania. Szattar, aki szombaton a pakisztáni kormány és a nemzetbiztonsági tanács közös tanácskozása után nyilatkozott az újságíróknak, leszögezte: Iszlámábád továbbra is "baráti kapcsolatokat" kíván ápolni a tálibokkal, és tárgyalni akar Kabullal a jelenlegi "rendkívüli helyzetről". Egyúttal hangsúlyozta: Pakisztán következetesen támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és egy közös ENSZ-akció esetében a nemzetközi törvények alá helyezné magát.

A külügyminiszter korainak tartotta még arról beszélni, hogy az Egyesült Államok használhatja-e Pakisztán területét vagy légterét, mivel a nemzetek közössége tudomása szerint még semmilyen döntést nem hozott. Azt azonban máris kijelentette, hogy Pakisztán semmi módon sem óhajt részt venni határain kívüli katonai akciókban.

Iszlámábádban a nap folyamán több százan tüntettek az esetleges Afganisztán elleni amerikai válaszcsapás ellen. A tüntetők, többségükben iszlám pártok tagjai, transzparenseinken arra figyelmeztettek, hogy "az Egyesült Államok tanulhatna a Szovjetunió példájából", utalva Moszkva súlyos afganisztáni vereségére.