Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Afganisztán készül a háborúra

MTI
2001.09.16. 06:16
Vasárnap elhagyták Afganisztánt az utolsó nyugat-európai állampolgárok is, miután a kabuli tálib vezetés bejelentette, hogy nem tudja szavatolni biztonságukat, ha az Egyesült Államok megtámadja az országot.

A tálib kormány felszólításának - hogy tudniillik minden nyugati távozzon saját biztonsága érdekében - a vöröskeresztes személyzet is eleget tesz, ők Pakisztánba utaznak Kabulból.

George Bush amerikai elnök szombaton kijelentette, hogy az Egyesült Államok háborúban áll, és az ellenség a keddi New York-i és washingtoni merényletek elkövetői. Bush kijelentette: az első számú gyanúsított, a minden bizonnyal Afganisztánban rejtőzködő Oszama bin Laden nem bújhat el az Egyesült Államok és szövetségesei elől.

Az országot nemcsak a külföldiek hagyják el, a háborútól félő afgánok közül is menekül, aki tud, elsősorban Pakisztán felé. Mivel a televíziót betiltották, sokan a külföldi rádiók adásaiból értesültek a keddi amerikai merényletek következményeiről. A tálib hatalom azonban maradásra és harcra szólítja fel a lakosságot.