Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Több kormány támogatta a terroristákat

MTI
2001.09.19. 21:54
John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter szerint azok a hálózatok, amelyek végrehajtották a múlt keddi New York-i és washingtoni terrortámadást, több külföldi kormány menedékét és támogatását élvezik. A miniszter szerdán nyilatkozott erről, miután megszemlélte az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon épületének lerombolt, illetve megrongált részét.

Ashcroft nem nevezte meg a szerinte érintett kormányokat, de megfigyelőknek feltűnt, hogy szavai - a többes szám használata folytán - semmiképpen sem voltak leszűkíthetők Afganisztánra. Ez is tükrözi, hogy a washingtoni vezetés fokozatosan áthelyezi a terrorizmus elleni küzdelem verbális hangsúlyait a kizárólag az Afganisztánban rejtőző Oszama bin Laden - valamint az általa vezetett al-Kaidát mozgató hálózati emberek - kiadatásának kérdéséről a szélesebb összefüggésekre.

John Ashcroft leszögezte: a megjegyzése által érintett kormányoknak "kristálytisztán meg kell érteniük", hogy Washington nem fogja tűrni a terrorizmusnak nyújtott további támogatást.