Ágnes
-1 °C
2 °C

Az Északi Szövetséghez látogatott az orosz vezérkari főnök

MTI
2001.09.22. 17:17
Anatolij Kvasnyin orosz vezérkari főnök váratlan látogatást tett szombaton a tádzsikisztáni Dusanbében, hogy találkozzék a tálibok ellen harcoló afganisztáni ellenzék, az Északi Szövetség új főparancsnokával, Mohammed Fahimmal.

A 43 éves Fahim a napokban került az Északi Szövetség csapatainak élére, miután merénylők meggyilkolták az előző főparancsnokot, Ahmed Sah Maszudot.

A DPA jelentése szerint a két katonai vezető megvitatta az Egyesült Államok ellen intézett terrortámadások nyomán kialakult helyzetet. Felmérték, milyen hatással lehet a térségre, ha az amerikai hadsereg támadást indít a tálibok által uralt afganisztáni területek ellen.

Miközben Kvasnyin Dusanbében tárgyalt, Szocsiban tanácskozást tartottak Vlagyimir Putyin elnök vezetésével az orosz hadsereg és a titkosszolgálatok vezetői. Részt vett az értekezleten az orosz belügyminiszter és a polgárvédelmi miniszter is. Megvitatták azokat a tapasztalatokat, amelyeket Vlagyimir Rusajlo nemzetbiztonsági tanácsadó szerzett többnapos tájékozódó körútján a közép-ázsiai köztársaságokban. Rusajlo titkos megbeszéléseket folytatott ezen államok vezetőivel az Amerika-ellenes terrortámadások nyomán kialakult nemzetközi helyzetről. Különösen az érdekelte, milyen álláspontot foglalnak el a közép-ázsiai kormányok egy Afganisztán elleni amerikai katonai akció esetén.

A szocsi találkozóval kapcsolatban kevés részletet hoztak nyilvánosságra. Annyi ismeretes csupán, hogy a megbeszélés rövid nyilvános bevezetőjében Putyin elnök megerősítette korábbi nyilatkozatait, amelyekben hitet tett a terrorizmusellenes nemzetközi összefogás mellett.

Az AFP értesülései szerint Üzbegisztán tevőlegesen támogatja a készülő amerikai hadműveletet. Az Afganisztánnal szomszédos volt szovjet köztársaság egyik repülőterén amerikai katonai repülőgépek állomásoznak - jelentette a francia hírügynökség, meg nem nevezett üzbég katonai illetékesre hivatkozva.