Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Újabb pakisztáni felszólítás a táliboknak

MTI
2001.09.22. 19:45
Pakisztán szombaton ismét felszólította az afganisztáni tálib kormányt: vegye még egyszer komolyan fontolóra súlyos helyzetét, mérlegelje a lehetséges amerikai katonai támadás veszélyét, és teljesítse a vele szemben támasztott követeléseket.

"Reméljük, hogy a tálibok újra fontolóra veszik, miként teljesíthetnék azokat a követeléseket, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa intézett hozzájuk még szeptember 11-e előtt" - mondta iszlámábádi sajtóértekezletén Riaz Mohammad Hán, a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője.

Pakisztán az utóbbi napokban többször is biztosította arról az Egyesült Államokat, hogy kész részt venni a terrorizmus elleni nemzetközi összefogásban. Az utóbbi napokban pakisztáni diplomaták, politikusok, magas rangú állami tisztségviselők hosszasan győzködték a fanatikus szunnita muzulmán tálibokat: adják ki az ország területén élő terroristavezért, Oszama bin Ladent, a szeptember 11-i merényletek fő gyanúsítottját.

Az Afganisztán területének 95 százalékát uraló tálibok, akiknek haderejét évekkel ezelőtt Pakisztánban képezték ki és fegyverezték fel, most ellentmondanak Iszlámábád sürgetésének, és dacolnak az amerikai követeléssel. Azt a viszontkövetelésüket, hogy Washington tárja fel előbb bizonyítékait Oszama bin Laden bűnösségnek bizonyítására, az amerikai fél visszautasította.