Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Az amerikai ellencsapás ellen tüntetett a Humanista Mozgalom

MTI
2001.09.22. 21:20
Az erőszak ellen, a háború nélküli világért rendezett fáklyás felvonulást a Humanista Mozgalom több civil szervezettel karöltve szombaton, Budapesten. A mintegy kétezer résztvevő transzparensekkel és zászlókkal vonult a Liszt Ferenc térről a Parlament elé.

A szervezetek közös nyilatkozatban ítélték el a szeptember 11-én New Yorkban és Washingtonban elkövetett terrortámadásokat, és szolidaritásukat fejezték ki az Amerikai Egyesült Államok népével.

A békés demonstráción a Humanista Mozgalom egyik szószólója elmondta: messzemenőkig elítélik a terrorizmust, mint ahogy az erőszak minden más formáját is.

Tiltakoznak az ellen, hogy az USA erőszakkal válaszoljon a támadásokra, és ezáltal elősegítse az erőszak továbbgyűrűzését a világon. Rámutatott arra, hogy a szeptember 11-i erőszakos cselekményeket is az erőszak táplálta és hívta életre.

- Ha most az USA kormánya és más kormányok, köztük a magyar is az "egész civilizáció elleni támadásról" beszélnek, akkor elfelejtik, hogy éppen ez a civilizáció felelős életek százezreiért - mondta a szószóló.

- Saját kormányunkat nyomatékosan felszólítjuk arra, hogy emelje fel szavát a népek, nemzetek és kultúrák közötti párbeszédért most és a jövőben, kihangsúlyozva, hogy ez a konfliktusok egyetlen valódi megoldási módszere - áll a nyilatkozatban.