Benedek
-5 °C
5 °C

Szíria nem ismeri el a katonai válaszadás jogát

MTI
2001.10.01. 18:28
Szíria kivételével az EU-trojka által a múlt héten felkeresett valamennyi arab, illetve muzulmán ország egyetértett azzal, hogy az Egyesült Államokat megilleti az önvédelem joga a nagyvárosait ért terrortámadások után - közölték hétfőn uniós illetékesek a körút eredményeit értékelve. Az Unió képviseletében magasrangú EU-tisztviselők ötnapos körutat tettek a közel-keleti térség kulcsállamaiban. A látogatások célja az volt, hogy megnyerjék e országok támogatását a terrorizmus elleni világméretű koalícióhoz.

A felkeresett országok mindegyike elítélte a szeptember 11-iki terrortámadásokat, ugyanakkor állásfoglalásaikba helyenként aggodalmak vegyültek: egyes országok attól tartanak, hogy célpontjaivá válhatnak esetleges megtorló hadműveleteknek, mások attól, hogy belekényszerítik őket valamilyen katonai szövetségbe.

A trojka által felkeresett országok mindegyike azon a véleményen volt, hogy az ENSZ-nek meghatározó szerepet kell kapnia ebben a folyamatban, és egyöntetűen hangsúlyozták, hogy az akciónak bizonyítékokon kell alapulnia, és nem követelhet polgári áldozatokat.