Alfréd
-2 °C
2 °C

Hekmatjar: Tucatnyi amerikai katona tartózkodik Afganisztánban

MTI
2001.10.06. 17:07
Gulbuddin Hekmatjar emigrációban élő afgán ellenzéki vezető szerint már több tucat amerikai katona tartózkodik Afganisztánban.

A mudzsahedi vezető az AFP francia hírügynökségnek Teheránban adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az Afganisztán déli tartományában, Kandahárban tevékenykedő amerikaiak elsősorban felderítéssel és adatgyűjtéssel foglalkoznak. Az amerikai katonák Hekmatjar szerint afgán öltözéket viselnek.

Gulbuddin Hekmatjar szerint az amerikaiak a közeli jövőben üzbég területről indulva kezdenek támadást Afganisztán ellen. Úgy vélekedett, hogy az amerikaiak - akárcsak korábban a szovjetek - igénybe veszik majd Abdul Rasid Dosztum tábornoknak, a tálibellenes erők egyik vezetőjének segítségét.

Hekmatjar, aki évekkel ezelőtt szakított a tálibok ellen harcoló Északi Szövetséggel, kijelentette: pártja aktívabban fellép egy lehetséges amerikai agresszió ellen, de ez nem jelenti, hogy koalícióra lépne a tálibokkal.

Oszama bin Laden terrorista vezérnek legfeljebb kétezer kiképzett fegyverese van - vélekedett egy algériai muzulmán katonai vezető, aki maga is részt vett a szaúdi milliomos vezette al-Kaida csoport tagjainak kiképzésében. Abdullah Anasz,egy Dubajban megjelenő lapnak elmondta azt is, hogy szerinte bin Laden elfogása és a csoportja elleni hadviselés viszont éveket igényel majd.

Pakisztánban vallási csoportok tüntettek Tony Blair brit kormányfő ellen, aki az Egyesült Államokkal együtt Afganisztán elszigetelésére és a tálib vezetés eltávolítására törekszik. A tüntetők az afgán határ közelében lévő Pesavar utcáin vonultak Amerika- és Nagy-Britannia-ellenes jelszavakat kiáltoztak. Egy, a tálibok számára toborzó szónok hangosbeszélőn üzent hadat Washingtonnak és Londonnak.