Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Hatszázmillió dollár az afgán menekülteknek

MTI
2001.10.06. 18:14
A legfontosabb adományozó országok szombaton elvben megegyeztek, hogy készek több mint 600 millió dollárt átutalni az ENSZ számára az Afganisztánt és a környező országokat sújtó humanitárius katasztrófa enyhítésére - közölték ENSZ-források.

Az Afganisztánnal és a térséggel foglalkozó és szombaton véget ért kétnapos genfi tanácskozáson 180 millió dolláros konkrét felajánlás érkezett a világszervezet Afganisztánnal kapcsolatos felkérésére. A donorok ezen kívül 24 millió dollárt ígértek a nem az ENSZ-hez tartozó segélyszervezeteknek, köztük a Nemzetközi Vöröskeresztnek, s - konkrétumok nélkül - kilátásba helyezték további 400 millió dollár folyósítását. A tanácskozás végén nyilatkozó ENSZ-tisztségviselő mindenesetre úgy vélte: a genfi fórumon még maradtak tisztázásra váró kérdések.

Osima Kenzo, az ENSZ segélyeinek koordinátora a tanácskozást követően üdvözölte azt a tényt, hogy több kormány is élt a felajánlás lehetőségével. Osima Kenzo fontosnak nevezte továbbá, hogy biztosítani kell a humanitárius szervezetek akadálytalan bejutását Afganisztánba, mert ez javítaná a segélyezés hatékonyságát.

A genfi afgán fórumon az ENSZ szervezetein kívül huszonkét tagállam - a nyugati adományozók, az Afganisztánnal határos Pakisztán, Irán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán, továbbá Oroszország és Kína képviselői vettek részt.