József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tömeges letartóztatások Kínában

MTI
2001.10.11. 08:05
Tíz terrorcsoport összesen 210 feltételezett tagját tartóztatták le a napokban Kína muzulmán többségű tartományában, Hszincsiang-Ujgur autonóm területen - jelentette a pekingi sajtó csütörtökön. A helyi lapok szerint a szóban forgó terroristaszervezetek számos tagja az Afganisztánban bujkáló, de szaúdi születésű Oszama bin Laden hírhedt kiképzőtáborában szerzett tapasztalatokat.

A Kína nyugati szélén, Pakisztán és Afganisztán határán fekvő - több mint 10 milliós lakosságú - Hszincsiang-Ujgurban évtizedek óta feszült a viszony a muzulmán többség (elsősorban türk nyelvű ujgurok) és a hanok között, akik a lakosság 38 százalékát teszik ki. A feszültségek már többször erőszakba torkolló összetűzésekben tetőztek, amelyek kirobbantását a kínai hatóságok a szakadár, független Kelet-Turkesztán megteremtését követelő ujguroknak tulajdonítják. Peking most azt állítja, hogy a szeparatista törekvések súlyosbodtak az egyesült államokbeli célpontok elleni - hajszálpontosan egy hónappal ezelőtti - véres terrortámadások óta.

A terrorizmus elleni nemzetközi összefogás nyomán Kína is fokozta fellépését a jelenség ellen, ennek köszönhető az említett tíz hálózat leleplezése és a tagok őrizetbe vétele.