Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Csehországban lelőhetik a gyanús személyszállító repülőket

MTI
2001.10.11. 10:34
Csehországban a hatályos törvények szerint civil személyszállító repülőgépet is lelőhet a légvédelem, ha megbízható információi vannak arról, hogy a gépet eltérítették, s azt terrorista cselekményre akarják felhasználni. Erre a következtetésre jutott a cseh kormány, amely szerdán este vizsgálta meg az ügyet.

Az elmúlt napokban több magánrepülőgép is megsértette a Dukovany és a Temelín melletti atomerőművek feletti lezárt légteret. Incidensre nem került ugyan sor, de két esetben is vadászgépek szálltak fel, hogy a civil pilótákat a biztonsági okokból lezárt légtér elhagyására kényszerítsék. A terroristák elleni amerikai támadás megindítása után a cseh kormány az atomerőművek körül 18 kilométeres tiltott repülési zónát hozott létre.

A cseh védelmi miniszter kifejtette: a civil repülésről szóló nemzetközi megállapodások a civil gépek lelövését határozottan tiltják. Ezt a megállapodást Csehország is elfogadta. Ugyanakkor a cseh büntetőtörvénykönyvnek van egy paragrafusa, amely szerint nem büntetendő az a bűncselekedet, amelynek elkövetésével sokkal több emberéletet veszélyeztető bűncselekményt sikerül elhárítani.