Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az EU etnikai alapú afgán vezetést szeretne

MTI
2001.11.13. 22:18
Az Európai Unió kedden újólag szorgalmazta, hogy Afganisztánban olyan új kormányt hozzanak létre, amelyben valamennyi etnikai csoport helyet kap.

Az unió, amelynek nevében Guy Verhofstadt belga miniszterelnök adott ki közleményt Brüsszelben, úgy vélte, hogy az ENSZ-et "központi szerephez" kell juttatni az afgán kormányalakítás külső támogatásában.

Az EU "nyomatékosan felhívja az Északi Szövetséget, hogy fenntartás nélkül támogassa ezeket az erőfeszítéseket" - állt a közleményben. Az afgán ellenzéki szövetség nem hallgatott a nemzetközi intelmekre, és bevonult Kabulba, amelyet a tálibok föladtak. Az EU-közlemény szerint az is fontos, hogy a jövendő afgán kormány megnyugtató legyen a térség többi állama számára.

Az EU megállapította: Mazari-Sarif és Kabul bevétele mutatja, hogy a tálib rendszer és a terrorista hálózatok fokozatosan elvesztik Afganisztán fölötti ellenőrzésüket, és a nemzetközi közösség halad céljainak (Oszama bin Laden és cinkosai letartóztatásának és a terrorista hálózatok felszámolásának) elérése felé.