Szilvia
5 °C
16 °C

Bin Laden Iránnal is tárgyalt

MTI
2002.01.15. 06:51
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt tisztje, e héten megjelenő könyvében azt írja, hogy Oszama bin Laden a kilencvenes évek közepén kapcsolatot kezdeményezett az iráni titkosszolgálattal, és terrorista cselekmények elkövetésére vonatkozó együttműködést javasolt Teheránnak. A könyv szerzője Robert Baer, aki a CIA operatív tisztjeként tevékenykedett a Közel-Keleten és Tádzsikisztánban. Könyve "See No Evil" címen jelenik meg.

A tiszt egyik állítása szerint egy Abdallah Nuri nevű tádzsik törzsfő, aki Afganisztánban tevékenykedett, különösen sokat szorgoskodott Irán és Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózatot finanszírozó, szaúdi származású dúsgazdag férfi szövetségének létrehozása érdekében. Baer tudomása szerint legkevesebb egy személyes találkozót össze is hozott Oszama bin Laden és egy meg nem nevezett iráni titkosszolgálati tiszt között. Hogy mi volt a találkozó eredménye, ezt az amerikaiaknak nem sikerült megtudniuk, de a könyv szerint meggyőződésük volt, hogy bin Laden az Egyesült Államok elleni összehangolt merényletsorozatot akart javasolni

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?