Jenő
-2 °C
6 °C

Megnyitották a kabuli nemzetközi repülőteret

MTI
2002.01.16. 13:29
Hivatalosan megnyitották szerdán a tavaly szeptember óta zárva tartott kabuli nemzetközi repülőteret, miután az elmúlt három hétben aknamentesítették és rendbe hozták a kifutó pályákat. Az aknátlanítás mindazonáltal még nem fejeződött be teljesen a repülőtér körül. Az ezzel megbízott Afgan Consulting Group (ATC) szervezet szerint a légikikötő körzetében legalább 12-18 ezer taposóakna lehet.

Rohullah Aman, az afgán Ariana légitársaság elnöke bejelentette, hogy a jövő héten újra beindítják nemzetközi járataikat, miután az ENSZ feloldotta a tálib rendszer ellen egy évvel ezelőtt elrendelt szankciókat. Tavaly szeptember vége óta a belföldi járatok sem közlekedtek. Az Afganisztánba érkező segélyszállítmányok és segélycsoportok eddig a Kabultól 40 kilométerre északra lévő Bagram katonai repülőterén szálltak le. Mint Aman az AFP-nek elmondta, az Ariana egyelőre mindössze két repülőre, egy Antonov-24-es és egy Boeing 727-es típusú gépre számíthat. A nemzetközi járatok Indiába, Iránba, Dubajba és Üzbegisztánba indulnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?