Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai tudós küldhette szét a lépfenespórákat

MTI
2002.02.25. 14:44
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint egy amerikai kutatólaboratórium volt munkatársa a tavaly öt ember halálát okozó lépfenefertőzések fő gyanúsítottja - írja hétfői számában a The Washington Times. A lap által idézett bűnüldöző szervek és biokémiai szakértők elmondták, hogy a meg nem nevezett tudós a kormányzat lépfeneprogramjához kapcsolódó több mint 300 személy alapos kikérdezése nyomán került reflektorfénybe, de vádemelés még nem történt az ügyben. Az FBI-nál egyelőre nem fűztek megjegyzést a hírhez.

A cikk forrásai úgy tudják, hogy a gyanúsított az amerikai hadsereg fertőző betegségekkel foglalkozó orvosi kutatóintézetében dolgozott a Maryland állambeli Fort Detrickben, és már kétszer eltávolították kormányzati állásból. A tudóst mintegy ötven olyan kutató közül "szúrták ki", akikről tudható, hogy technikailag képesek a tavaly New Yorkba, Connecticutba, Floridába és Washingtonba küldött antraxtörzsek előállítására. A szeptember 11-i terrortámadások után ismeretlen tettesek lépfenespórákat tartalmazó leveleket küldtek két amerikai szenátornak, sajtóintézményeknek és más címzetteknek. Október eleje óta öten haltak meg és 13-an kaptak lépfenefertőzést e küldeményektől az Egyesült Államokban.