Új rendszabályok Guantanamón

Inforádió
2002.03.21. 11:26
Enyhébb rendszabályok léptek életbe a Guantanamo Bay haditengerészeti támaszponton, miután a Védelmi Minisztérium illetékesei figyelembe vették az egyre szaporodó tiltakozásokat. A most elfogadott módosítások között szerepel például az, hogy a rabok szabadon dönthetnek, civil, vagy katonai védő képviselje-e őket a bíróság előtt.

A változtatások között szerepel továbbá, hogy a katonai eljárás során akkor szabható ki halálbüntetés, ha az esküdtszék egyhangúan elfogadja az ítéletet. Ha nem, akkor a többségnek tetsző legsúlyosabb ítélet a mérvadó. Enyhülnek a tárgyalás szabályai is - a média lehetőséget kap a meghallgatások közvetítésére, de csak abban az esetben, ha ez nem sért nemzetbiztonsági érdekeket. A feljebbviteli eljárások szabályai is némiképp módosulnak. Ha a vádlott a fellebbezés jogával él, egy háromtagú bírói testület előtt védheti meg magát és nem a Legfelsőbb Bíróság előtt.

Azt azonban még mindig nem tudni, ki kerül majd bíróság elé az elfogott tálibok közül, és mikor indulnak a tárgyalások. A Guantanamo Bay támaszponton közel háromszáz olyan férfit őriznek, akiknek közük lehet a tálib rezsimhez és az al-Kaida terrorszervezethez.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek