Judit
3 °C
7 °C

Új rendszabályok Guantanamón

Inforádió
2002.03.21. 11:26
Enyhébb rendszabályok léptek életbe a Guantanamo Bay haditengerészeti támaszponton, miután a Védelmi Minisztérium illetékesei figyelembe vették az egyre szaporodó tiltakozásokat. A most elfogadott módosítások között szerepel például az, hogy a rabok szabadon dönthetnek, civil, vagy katonai védő képviselje-e őket a bíróság előtt.

A változtatások között szerepel továbbá, hogy a katonai eljárás során akkor szabható ki halálbüntetés, ha az esküdtszék egyhangúan elfogadja az ítéletet. Ha nem, akkor a többségnek tetsző legsúlyosabb ítélet a mérvadó. Enyhülnek a tárgyalás szabályai is - a média lehetőséget kap a meghallgatások közvetítésére, de csak abban az esetben, ha ez nem sért nemzetbiztonsági érdekeket. A feljebbviteli eljárások szabályai is némiképp módosulnak. Ha a vádlott a fellebbezés jogával él, egy háromtagú bírói testület előtt védheti meg magát és nem a Legfelsőbb Bíróság előtt.

Azt azonban még mindig nem tudni, ki kerül majd bíróság elé az elfogott tálibok közül, és mikor indulnak a tárgyalások. A Guantanamo Bay támaszponton közel háromszáz olyan férfit őriznek, akiknek közük lehet a tálib rezsimhez és az al-Kaida terrorszervezethez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?