Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Román katonákat küldenek Afganisztánba

MTI
2002.07.01. 12:20
Hétfőn érkeznek Afganisztánba a nemzetközi terrorizmus elleni koalíció rendelkezésére bocsátott román alakulat első katonái. Az összesen 405 főből álló alakulat valamennyi katonáját július 15-ig szállítják el a harci technikával együtt az ázsiai országba. A Neagoe Basarab nevű lövész zászlóalj első hatvan katonája hétfőre virradó éjjel indult útnak Craiovából egy C-130 Hercules típusú katonai szállítógéppel. A harci technikát húsz fős kísérettel már korábban búcsúztatták: ez az egység tengeri úton érkezett Katarba, s onnan folytatja útját Afganisztánba.

A román katonák az afganisztáni Kandahár tartományba mennek. Feladataik közé elsősorban katonai táborok és stratégiai pontok őrzése, humanitárius akciók tartoznak. Ugyanakkor Bukarestben hangsúlyozták, hogy román alakulat fegyveres harcokban, az al-Kaida terrorszervezet helyi erőinek felszámolásában is részt vehet majd. Románia már több nemzetközi békefenntartó műveletbe küldött katonákat a világ különböző pontjaira, de a második világháború befejezése óta ez az első alkalom, hogy román katonákat külföldön folyó hadműveletekben való részvételre vezényelnek. A román katonák amerikai parancsnokság alatt vesznek majd részt az afganisztáni harcokban.