Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Ideiglenes vízumdíjmentesség: Washington jutalmaz

2004.07.23. 06:47
Egy ideig ingyen kaphatnának beutazási engedélyt az Egyesült Államokba azok az országok, amelyek harcoló alakulatokat küldtek a közel-keleti országokba, és részt vállaltak az ottani hadműveletekben. A most beterjesztett kongresszusi javaslat kilenc országnak adná meg a kedvezményt, így a magyarok is vízumdíj nélkül utazhatnának az Egyesült Államokba.
Washington díjmentes vízummal akarja megjutalmazni azokat a szövetséges országokat, amelyek harcoló alakulattal vesznek részt az afganisztáni és az iraki hadműveletekben.

Amíg harcolnak

A mentesség a kongresszusban július 14-én benyújtott törvényjavaslat szerint ideiglenes volna, viszont Magyarországra is vonatkozna. A szóban forgó országok: Észtország, Lettország, Litvánia, Azerbajdzsán, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Románia. A kongresszus tárgysorozatában megtalálható javaslat szerint a vízumdíjmentesség addig maradna érvényben az egyes kedvezményezett országok esetében, amíg a külügyminisztérium - a védelmi minisztériummal konzultálva - úgy ítéli meg, hogy az illető országnak mind Irakban, mind Afganisztánban van harcoló alakulata.

Csalódott szövetségesek

Bill Lipinski, a képviselőház kelet-európai munkacsoportjának egyik elnöke, a javaslat egyik beterjesztője az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a javaslatban azért ilyen szigorúak a vízumdíjmentesség feltételei, mert csak így van esélye az indítványnak. Viszont hozzátette, hogy a külügyminisztérium álláspontja szerint Szlovákia is teljesíti a feltételeket, így már tíz országról van szó. Megítélése szerint a kongresszus a javaslatot legkorábban októberben fogadhatja el. A képviselő elmondta: annak érdekében, hogy minél több kongresszusi képviselő támogassa a javaslatot, az indítványozók levelet küldtek képviselőtársaiknak, amely tartalmazza a Chicago Tribune című újság egy riportját. Chicagóban jelentős lengyel kolónia él. A riport áprilisban készült Lengyelországban arról, hogy a lengyel közvélemény, főleg az Egyesült Államokba utazni szándékozók mennyire becsapottnak érzik magukat az amerikai vízumrendszer miatt. Méltánytalannak érzik, hogy noha Lengyelország elsőként ajánlkozott az iraki koalícióban való részvételre, az Amerikába utazni akaró állampolgárai mégsem élveznek semmilyen előnyt a többi ország állampolgáraival szemben, ráadásul a száz dolláros, vissza nem térítendő vízumdíjat nehezen megfizethetőnek tartják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!