Ágnes
-5 °C
2 °C

November 17-től utazhatunk vízummentesen az USA-ba

2008.10.27. 13:06
A vártnál korábban, már november közepétől vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba. Eleinte csak az új típusú útleveleket fogadják el.

Hét ország - köztük Magyarország - állampolgárai november 17-től vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba - jelentette be Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter Prágában.

Magyarországon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz, amelynek jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja.

Az első időszakban azonban csak az új típusú biometrikus útlevéllel lehet majd beutazni az Egyesült Államokba - pontosított Chertoff.

Egy kérdőívet kell kitölteni

A gyakorlatban a vízummentesség nem azt jelenti, hogy ezentúl bármikor foghatjuk magunkat és útra kelhetünk az Egyesült Államokba. Egyrészt a vízummentes utazás feltétele az elektronikus útlevél - ez Magyarország esetében az új típusú, bordó útlevél. Az utazás előtt egy internetes kérdőívet kell kitölteni, ez ESTA néven fut. A viszonylag egyszerű kérdőív kitöltése után az amerikai hatóságok visszaigazolást küldenek arról, hogy a kitöltő utazhat-e, vagy sem. Az eljárás díjmentes.

A vágy titokzatos tárgya

Szeretett volna az Egyesült Államokba utazni? És van az áhított vízum kérelmezésével kapcsolatos felháborító, vérlázító, netán meglepő, fordulatos, esetleg megnyugtatóan, boldogan végződő története? Küldje el nekünk! A legjobb történetekből összeállítást készítünk mindenki tanulságára.

Visszautasítás esetén hagyományos módon kell amerikai vízumot szerezni. A nyugat-európai tapasztalatok alapján a visszautasítási arány fél százalék körüli. Ha viszont olyasvalaki pályázik, akinek nemrégiben elutasították a vízumkérelmét, biztosan nem kapja meg a beutazási engedélyt, azaz ismételten vízumért kell folyamodnia.

A diákokra nem vonatkozik

A vízummentesség a régi útlevéllel rendelkezők mellett az újságírókra, diplomatákra, munkavállalókra és a diákokra sem vonatkozik - ők valamennyien a hagyományos úton kénytelenek vízumot szerezni. Vízummentesen a turisták és az üzleti utazók utazhatnak - ők teszik ki a Magyarországról beutazók 95 százalékát.

A VWP keretében beutazók 90 napig lehetnek az Egyesült Államokban, az országba bármely határállomáson beléphetnek. A vízummentesség nem változtat azon a gyakorlaton, hogy a határon az amerikai bevándorlási tisztviselő bárkitől megtagadhatja a belépést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!