Bernadett
-2 °C
4 °C

Amerikai katonákat küldenének Izraelbe

2003.06.16. 15:53
Amerikai csapatok is részt vehetnének a palesztin terroristák, elsősorban a Hamasz elleni harcban - véli Richard Lugar. A szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke szerint az amerikai katonák küldése kényes kérdés, de ha a terrort erővel kell megállítani, szerepet kell vállalniuk.
Amerikai csapatok bevetését javasolja a Hamasz és más palesztin terrorszervezetek ellen egy republikánus szenátor. "A probléma gócpontjában kell legyőzni a terrorizmust" - nyilatkozta a Fox Newsnak Richard Lugar, a szenátus külügyi bizottságának elnöke.

Nagyot nem tévednek

Mint mondta, a Hamasz ellen nemzetközi erővel kell fellépni, a csapatok gerincét az Egyesült Államok adhatná. Az alakulatok részt vennének a terroristák üldözésében is. "A Hamasszal semmi esetre sem tévedünk nagyot" - nyilatkozta elképzeléseiről Lugar a Foxnak, bár nem zárta ki, hogy más terrorcsoportok ellen is felléphetnek.

Lugar több vezető kormánytisztviselő társaságában a jövő héten utazik a Közel-Keletre. Az amerikai csapatok bevetésének terve egyelőre még kiforratlan, a szenátor szerint egyelőre még arról sem született döntés, hogy az Egyesült Államok egyedül, vagy nemzetközi koalícióban lép fel a terroristák ellen.

Kényes

Lugar szerint az amerikai csapatok bevetése kényes kérdés, "óvatosnak kell lenni" ezzel kapcsolatban. Mindenesetre, ha a terrorizmust erővel kell megakadályozni, abban "feltehetően amerikai csapatok is részt vesznek majd" - zárta a Fox Newsnak adott interjúját a külügyi bizottság elnöke.