Alfréd
-2 °C
2 °C

Összefoglalónk: küszöbön a háború, nemzetközi reakciók

2001.09.15. 19:35
Az egyesült államokbeli terrorcselekmények elkövetői hamarosan hallani fognak rólunk - ígérte George Bush amerikai elnök, amikor New Yorkban megtekintette a keddi terrorakció következében összeomlott iker-felhőkarcoló romjait és a mentési munkálatokat.
 • Bush elnök a hétvégén Camp Davidben tartózkodik, és nemzetbiztonsági tanácsadóival tárgyal a terrortámadások utáni válaszcsapásról. A feltehetően az afganisztáni kiképzőtáborok ellen tervezett támadást alapvetően befolyásolja majd, hogy a pakisztáni vezetés teljesíti-e az Egyesült Államok követelését, és átengedi-e légterét az amerikai gépeknek.

  >> Elemzés: Hogyan támadjuk meg Afganisztánt?

 • Ellencsapás 2: nemzetközi állásfoglalások Szaddám Huszein iraki elnök szombaton felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartózkodjon az erő alkalmazásától. Románia ellenben kész katonai akcióban részt vállalni a NATO és az Egyesült Államok oldalán. Putyin orosz elnök és Ivanov külügyminiszter szintén támogatják az erő alkalmazását.

 • Bin Laden: mellette vagy ellene Bosznia-Hercegovina kormánya cáfolta azokat a horvát sajtóértesüléseket, melyek szerint Szarajevó biztosított útlevelet a támadások kiötlőjeként megnevezett terroristavezérnek és társainak.

  A Gáza-övezetben bin Laden képével vonultak fel szélsőséges palesztinok egy péntek esti tüntetésen. A mintegy 1500 tüntető között ott volt a radikális Hamász iszlám fegyveres csoport sok támogatója.

 • Veszteglő Malév-gép Eddig mintegy százan fordultak a Külügyminisztérium (KüM) 24 órás konzuli szolgálatához azok, akiknek nincs információjuk az Egyesült Államokban élő vagy oda látogató hozzátartozóikról. Horváth Gábor külügyi szóvivő tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 20-30 keresés feldolgozását végzik, a többire sikerült megnyugtató választ adni. A Külügyminisztérium eddig nem szerzett információt arról, hogy magyar áldozata is lenne a keddi amerikai tragédiának.

  Továbbra is bizonytalan a Malév Ganderben veszteglő New York-i járatának felszállási ideje. A Malév-gép 85 utassal kedd óta vesztegel a kanadai reptéren. A torontói gép már pénteken hazatért.

  A Balatonöszödön tartott informális kormányülésen a kormány megállapította, hogy támadások nyomán hozott szükséges intézkedéseket maradéktalanul végrehajtották, Magyarországot semmiféle veszély nem fenyegeti. Matolcsy György gazdasági miniszter hangsúlyozta: az Egyesült Államokat ért terrortámadásnak nem lesz drámai hatása sem a világ-, sem a magyar gazdaságra.

  Korábbi összefoglalók:
  Összefoglalónk: újabb gépek eltérítését tervezték
  Arabellenes gyűlöletkitörések Amerikában
  Hamburgból érkezhettek a gépeltérítők
  Vért adnak Amerikának a palesztinok
  A katasztrófa után
  Katonai ellencsapást ígér az Egyesült Államok
  Manhattan kihalt, vérhiány a kórházakban
  Tízezrek halhattak meg az Egyesült Államok fekete keddjén