Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Földindulás Amerikában

2007.05.02. 11:24
Két meglepetésember kavarta fel az állóvizet az amerikai előválasztási kampányban. Az egyik John Edwards, aki a legfrissebb felmérések szerint bucira verné a márciusban még favoritnak látszó Barack Obamát, és még Hillary Clintont is megszorongathatja. A másik az Egyesült Államok szövetségi rendszerét lazítani akaró republikánus, Fred Thompson, aki a késői kezdés ellenére már tömegével szipkázza el Rudy Giuliani és a vártnál jóval erősebb John McCain szavazóit.

Meglepő fordulatok tarkítják a 2008-as amerikai elnökválasztás korán kezdődött kampányát. Az American Research Group (ARG) legfrissebb, áprilisi felmérései szerint Barack Obama márciusi előretörése csak átmeneti jelenség volt, és a republikánus pártban sem lefutott még a jelöltségért folyó verseny.

Nem szeretik a Barackot

Barack Obama az első negyedévi kampánypénzgyűjtés után már-már Hillary Clintonnál is nagyobb favoritnak tűnt a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben. A hirtelen jött népszerűség azonban hirtelen el is múlt.

Az Egyesült Államokban az elnökválasztást megelőző évben a pártok belső választásokon döntenek az elnökjelöltekről. Elsőként Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina szavazói dönthetnek párthovatartozásuknak megfelelően. Az ARG mérései meglepetést sugallnak.


John Edwards

Iowában például John Edwards vezet 27 százalékkal a 23 százalékos Clintonné és a 19 százalékon álló Barack Obama előtt is. New Hampshire-ben és Dél-Karolinában magabiztos Hillary Clinton előnye, Obama pedig csak Dél-Karolinában, Edwards szülőállamában tudott befutni a második helyre - itt azonban jól jöhet még Edwardsnak a hazai pálya előnye.

Ráadásul Obama nem csak a három államban, de országosan is megcsúszott. Márciushoz képes 7 százalékpontot esett a népszerűsége, így már 12 százalékkal van lemaradva Hillary Clinton mögött, Joh Edwards pedig 16 százalékpontról ötre csökkentette hátrányát vele szemben.

Izmos McCain

Meglepően alakul a republikánusok versenye is. A kampánypénzgyűjtési adatok alapján már temetett arizonai szenátor, John McCain ugyanis Iowában, New Hampshire-ben és Dél-Karolinában is magabiztosan vezet, az éllovasnak kikiáltott Rudy Giulianit pedig New Hampshire-ben még Mitt Romney, a mormon vallása miatt esélytelennek tartott kormányzó is megelőzi.


John McCain

Ráadásul Giuliani országos támogatottsága is csökken, igaz, hét százalékpontos esése ellenére 27 százalékos támogatottságával még mindig ő a legerősebb. McCain szintén hét százalékpontot esett. Mitt Romney országosan öt százalékpontot erősödött, de így is csak 12 százalékon áll. És hogy hova vándoroltak el a republikánus szavazók? A jelöltségét csak áprilisban bejelentő Fred D. Thompsonhoz, aki 9 százalékos támogatottsággal nyitott.

Egyszer még feltámad a Dél

Thompson, a volt tennessee-i szenátor meglehetősen különös figurája az amerikai politikának. Például eredetileg Mitt Romney mellett kampányolt, ennek ellenére úgy tudott azonnali felfordulást okozni a republikánus táborban, hogy nem volt pártfogoltjától szipkázta el a támogatókat.


Fred D. Thompson jobbra

Thompson forradalmi elképzelése az Egyesült Államok föderális átalakítása, a tagállami jogok erősítése, a központi hatalom gyengítése lenne. Ezzel bizton számíthat az amerikai dél a szövetségi államban a legfőbb gonoszt látó, mélyen vallásos és individualista lakóinak támogatására. Végül is, a déli államok egyszer már polgárháborúba is keveredtek a szövetségi állam híveivel emiatt. Nem véletlen, hogy Dél-Karolinában Thompson Romneyt megelőzve a harmadik helyen áll a republikánus jelöltek versenyében.