Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Földindulás Amerikában

2007.05.02. 11:24
Két meglepetésember kavarta fel az állóvizet az amerikai előválasztási kampányban. Az egyik John Edwards, aki a legfrissebb felmérések szerint bucira verné a márciusban még favoritnak látszó Barack Obamát, és még Hillary Clintont is megszorongathatja. A másik az Egyesült Államok szövetségi rendszerét lazítani akaró republikánus, Fred Thompson, aki a késői kezdés ellenére már tömegével szipkázza el Rudy Giuliani és a vártnál jóval erősebb John McCain szavazóit.

Meglepő fordulatok tarkítják a 2008-as amerikai elnökválasztás korán kezdődött kampányát. Az American Research Group (ARG) legfrissebb, áprilisi felmérései szerint Barack Obama márciusi előretörése csak átmeneti jelenség volt, és a republikánus pártban sem lefutott még a jelöltségért folyó verseny.

Nem szeretik a Barackot

Barack Obama az első negyedévi kampánypénzgyűjtés után már-már Hillary Clintonnál is nagyobb favoritnak tűnt a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben. A hirtelen jött népszerűség azonban hirtelen el is múlt.

Az Egyesült Államokban az elnökválasztást megelőző évben a pártok belső választásokon döntenek az elnökjelöltekről. Elsőként Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina szavazói dönthetnek párthovatartozásuknak megfelelően. Az ARG mérései meglepetést sugallnak.


John Edwards

Iowában például John Edwards vezet 27 százalékkal a 23 százalékos Clintonné és a 19 százalékon álló Barack Obama előtt is. New Hampshire-ben és Dél-Karolinában magabiztos Hillary Clinton előnye, Obama pedig csak Dél-Karolinában, Edwards szülőállamában tudott befutni a második helyre - itt azonban jól jöhet még Edwardsnak a hazai pálya előnye.

Ráadásul Obama nem csak a három államban, de országosan is megcsúszott. Márciushoz képes 7 százalékpontot esett a népszerűsége, így már 12 százalékkal van lemaradva Hillary Clinton mögött, Joh Edwards pedig 16 százalékpontról ötre csökkentette hátrányát vele szemben.

Izmos McCain

Meglepően alakul a republikánusok versenye is. A kampánypénzgyűjtési adatok alapján már temetett arizonai szenátor, John McCain ugyanis Iowában, New Hampshire-ben és Dél-Karolinában is magabiztosan vezet, az éllovasnak kikiáltott Rudy Giulianit pedig New Hampshire-ben még Mitt Romney, a mormon vallása miatt esélytelennek tartott kormányzó is megelőzi.


John McCain

Ráadásul Giuliani országos támogatottsága is csökken, igaz, hét százalékpontos esése ellenére 27 százalékos támogatottságával még mindig ő a legerősebb. McCain szintén hét százalékpontot esett. Mitt Romney országosan öt százalékpontot erősödött, de így is csak 12 százalékon áll. És hogy hova vándoroltak el a republikánus szavazók? A jelöltségét csak áprilisban bejelentő Fred D. Thompsonhoz, aki 9 százalékos támogatottsággal nyitott.

Egyszer még feltámad a Dél

Thompson, a volt tennessee-i szenátor meglehetősen különös figurája az amerikai politikának. Például eredetileg Mitt Romney mellett kampányolt, ennek ellenére úgy tudott azonnali felfordulást okozni a republikánus táborban, hogy nem volt pártfogoltjától szipkázta el a támogatókat.


Fred D. Thompson jobbra

Thompson forradalmi elképzelése az Egyesült Államok föderális átalakítása, a tagállami jogok erősítése, a központi hatalom gyengítése lenne. Ezzel bizton számíthat az amerikai dél a szövetségi államban a legfőbb gonoszt látó, mélyen vallásos és individualista lakóinak támogatására. Végül is, a déli államok egyszer már polgárháborúba is keveredtek a szövetségi állam híveivel emiatt. Nem véletlen, hogy Dél-Karolinában Thompson Romneyt megelőzve a harmadik helyen áll a republikánus jelöltek versenyében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!