Eleonóra
-1 °C
2 °C

Amerika kizárná Franciaországot a NATO-döntésekből

2003.04.24. 12:46
Ellehetetlenítené Franciaországot a NATO-n belül az Egyesült Államok, amihez meg is vannak az eszközei. Miközben a Pentagon egyenesen úgy kezelné az országot, mint Kínát, Colin Powell külügyminiszter mérsékeltebb hangot üt meg. A héten a francia diplomácia közeledést mutatott Amerika irányában.
Franciaországot kizárná az Egyesült Államok a NATO legfontosabb döntéseiből, mondta csütörtökön az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője. Amerikai magas rangú vezetők hétfőn Washingtonban ültek össze, hogy megvitassák, milyen intézkedésekkel lehetne sújtani Franciaországot. A katonai szövetség legfontosabb döntéseit ezentúl a Védelmi Tervező Tanács elé terjesztenék, amely az Észak-atlanti Tanácsa mellett a NATO másik döntéshozatali szerve, és amelynek Franciaország 1966 óta nem tagja.

Mióta a francia vezetés a háború előtt kijelentette, megvétóz minden olyan ENSZ-határozatot, amely az Irak elleni katonai fellépést engedélyezné, az amerikai vezetés a büntetésen töri a fejét. A Bush-kabinet legszigorúbbjait a Rumsfeld vezette védelmi minisztériumot valamint a Dick Cheney vezette alelnöki hivatalt a külügyminiszter, Colin Powell próbálja ellensúlyozni, aki azzal érvel, hogy nemzeti érdek fenntartani az Egyesült Államok legrégebbi szövetségesével a kapcsolatot.

A külügyminiszterek mulatnak

Colin Powell külügyminiszter szerdán újságíróknak igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy lesz-e következménye a Franciaország háborúellenességének. A diplomáciai vezető egyik munkatársa szerint, a kijelentést követő túlzó sajtóvisszhangon "jót mulatott" Powell és francia kollégája, Dominique de Villepin.

Kína mellé sorolnák

A Pentagonban eközben tovább folynak a tárgyalások a minél komolyabb büntetésről. Egyes források arról számoltak be, hogy felmerült az is, úgy kezeljék az európai országot mint Kínát, akivel megszakították a katonai kapcsolatot, amikor az lelőtt egy kémrepülőgépet 2001-ben.

Közeledni kezdtek a franciák

A francia diplomácia eközben csökkenteni próbálja a közte és az amerikai vezetés között kialakult távolságot, legalábbis erre utalhat az, hogy kedden az ország ENSZ-nagykövete azt javasolta, oldják fel az ENSZ Irak ellen elrendelt szankcióit, igaz csak fokozatosan. Ezt a háborút ellenző Franciaország és Oroszország korábban ellenezte, mondván nem egyeznek bele egy olyan lépésbe, amely utólag legitimizálná a szerintük jogtalan háborút. Az amerikaiak üdvözölték a döntést.