Viola
-6 °C
-2 °C

Történelmi győzelemre készül a Republikánus párt

2002.11.04. 11:13
Bár eddigi elnökségeik alatt a republikánusoknak soha nem sikerült növelni képviselőhelyeik számát, most a közvélemény-kutatások, sőt a demokrata párti kampány-tisztviselők szerint is jó esélyük van erre. Kiélezettebb harc várható a szenátusban, ahol a szenátorok harmadáról döntenek a választók. A legdurvább küzdelem mégis egy kormányzói tisztségért folyhat, a demokraták Az elnök öccsén, Jeb Bushon akarnak bosszút állni a 2000-es elnökválasztáson Floridában elszenvedett kudarcért.
"Történelmet írunk. Úgy gondolom, hogy több képviselői helyet szerzünk, mint a legutóbbi választásokon. Egy biztos, nem veszítjük el képviselőházi többségünket" - nyilatkozta a New York Timesnak Thomas Davis, a Republikánus párt választási bizottságának tagja. A republikánusoknak eddig soha nem sikerült megerősítenie képviselőházi frakcióját a félidős - két elnökválasztás közötti - választásokon, ha az elnöki posztot politikusuk töltötte be. A keddi választásokon azonban a közvélemény-kutatók, az elemzők és a két párt kampány-tisztviselői szerint is jó esélye van erre George Bush pártjának.

Biztos a republikánus többség

A 435 tagú képviselőházban a republikánusoknak jelenleg 223 képviselője van. A demokraták frakciója 208 tagú, a ház egyetlen független képviselője a demokratákkal szavaz. Három demokraták által megszerzett képviselői hely betöltetlen, a hawaii Patsy Mink elhunyt, az ohioi Tony Hall visszavonult, a demokraták másik ohioi képviselőjét, James Traficantot pedig korrupciós ügyei miatt kizárták. Az amerikai kongresszus történetében a polgárháború óta ez volt a második ilyen ítélet.

Matematikailag ugyan a demokratáknak hat helyen kellene fordítaniuk ahhoz, hogy átvehessék a képviselőház irányítását, texasi képviselőjük, Ralph Hall azonban kiegyenlített képviselőszámok esetén a republikánusokkal szavaz. A biztos többség megszerzéséhez tehát hét helyen kellene legyőzni az eddigi republikánus képviselőt. "Megnyerhetjük a választást, sikerrel járhat szavazóink mozgósítása" - nyilatkozta Nita Lowey, a demokraták választási bizottságának egyik vezetője a Timesnak.

Szoros verseny
A Gallup a CNN és a USA Today felkérésére készült felmérése szerint Minnesotában, South Dakotában, Missouriban, Arkansasban és Coloradóban várható szoros verseny a szenátori posztért. Az Index megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Montana szenátori tisztéért folyó versenyt, ahol a libertáriusok a divatos zöld ideológiával szemben kék jelöltet állítottak.
Kiegyenlített erőviszonyok

Arra, hogy az elnököt adó párt megerősödjön a terminus közepén tartott választásokon eddig két esetben, 1934-ben és 1998-ban, a demokraták elnöklése idején került sor. A képviselőház újraválasztásával egy időben a szenátorok harmada is választás előtt áll. A 100 tagú testületben Wellstone szenátor halálával teljesen kiegyenlített helyzet állt elő, a két pártnak egyaránt 49 szenátora van. A szenátusnak is van egy független tagja.

Ki nyer ma?

A kiegyenlítettség a választások után is megmaradhat. Míg a képviselőházi választásoknál a demokraták is republikánus többséget jósolnak, a szenátusi választásokon erősödésre számítanak. "Ha megnézik a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat, kettő-négy hellyel többet szerezhetünk" - nyilatkozta a CNN-nek Terry McAuliffe, a demokraták választási bizottságának vezetője, aki szerint ugyan a közvélemény-kutatások nem sokat számítanak. Szintén erősödést remél a Republikánus párt. "Átvehetjük a szenátus irányítását, bár a verseny nagyon szoros lesz, gyakorlatilag az összes körzetben" - mondta választási bizottságuk vezetője, Marc Racicot az NBC Meet the Press című műsorában.

Floridában állnának bosszút

A kongresszusi választásokkal egy időben számos államban kormányzóválasztást is tartanak, Nevada lakói pedig a drogliberalizációról is szavazhatnak. A kormányzóválasztások közül Florida ígérkezik a legérdekesebbnek. A demokraták Bush elnök öccse, Jeb Bush legyőzésével kívánnak bosszút állni a 2000-es elnökválasztásokat sokáig vitatott körülmények között eldöntő államban. Floridában Bill Clinton és George Bush is intenzív kampányt folytatott. A kampány a vádaskodásoktól sem volt mentes, Bill McBride Florida történetének "leghazugabb kampányával" vádolta meg Jeb Busht, aki válaszul szavazói félrevezetésével vádolta kihívóját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!