József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az utcai harc a szövetségesek réme

2003.03.25. 11:01
A szövetséges erők számára kemény próbatételt jelent majd Bagdad elfoglalása, ugyanis szakértők szerint az utcai harcok során a katonák egyharmadát elveszíthetik. Az Egyesült Államok hadserege régóta nem élt át ekkora veszteségeket. Washington reméli, hogy az alapos kiképzésnek, az új taktikáknak köszönhetően - némi szerencsével - most is elkerülhetik a véráldozatot.
A csatatértől távolmaradó elméleti szakértők szerint az utcai harcok olyanok, mint egy telefonfülkében vívott késpárbaj. Ebből a veszélyes műfajból mindenképpen ízelítőt kapnak a kisebb iraki városokban harcoló katonák, a nagyobb városokban azonban elvileg van esélyük ennek elkerülésére.

A katonák egyharmada eleshet

Tekintse meg galériánkat! Klikk a képre!
Ez alól egyedül az iraki főváros képezhet kivételt: ha Irak kormánya nem kapitulál Bagdad eleste előtt, a város zsúfolt lakónegyedei, kanyargós és szűk sikátorai kemény próbatételt jelentenek majd a közeledő szövetséges haderők számára. Az elemzők úgy vélik, hogy egy katonai egység élőállományának csaknem egyharmadát veszíti el egy város meghódítása során, adta hírül az MTI.

Némi szerencsével sikerülhet

Az Egyesült Államok nemzedékek óta nem kényszerült ekkora árat fizetni a háborús győzelemért. Washington most is reméli, hogy új taktikával, alapos kiképzéssel, nagyfokú elővigyázatossággal és jókora adag szerencsével ezúttal is elkerülheti az ilyen mértékű véráldozatot - írta az AP elemzője.

Mindenütt ellenállókba ütköznek

Amerikai és brit egységek négy napja küzdenek a hadászati fontosságú Umm-Kaszr város meghódításáért, ám a város utcáin változatlanul iraki ellenállókba ütköznek. Elakadt támadásuk Bászra ellen is: noha elfoglalták a repülőteret és egy hidat, az offenzíva megrekedt, átadva a helyét a folyamatos tűzpárbajnak. A szövetségesek abban bíznak, hogy az ellenség feladja a harcot, még mielőtt kénytelenek lesznek katonákat küldeni az 1,2 milliós városba. "Nem fogunk közelharcba bocsátkozni, csak ha feltétlenül szükséges" - fogalmazott Chris Vernon brit ezredes.

Jelentős civil áldozatok

Az elemzők sokkal kevésbé bizakodóak a bagdadi harcokkal kapcsolatban. Az 5 millió lakosú főváros ostromát tervező hadi szakértők a lehető legrosszabb helyzetre, a házkaputól házkapuig vívott tűzharcra is felkészültek.

Az ismeretlen lakónegyedeken való áthaladás kockázatán túl a parancsnokokat habozásra készteti a polgári lakosságot sújtó jelentős veszteség kockázata. Az amerikai hadsereg történetében már volt példa számos civil áldozattal járó utcai tűzpárbajra: 1993-ban a szomáliai főváros, Mogadishu utcáin dúló 17 órás harc nyomán 17 amerikai katona és több mint 1000 szomáliai hevert holtan az utcákon.